Meer compensatieaanvragen toeslagenouders onterecht afgewezen

3 February 2023, 17:07 uur
Landelijk
mainImage

Vorig jaar werden bijna 1500 toeslagenouders in eerste instantie ten onrechte 'afgewezen' toen zij een verzoek deden voor de 30.000 euro compensatie. Na verder onderzoek bleken deze ouders toch gedupeerd te zijn. Het aantal ouders dat dit overkomt, lag in 2022 hoger dan in de jaren ervoor. De oorzaken hiervan worden onderzocht, zegt staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) in de voortgangsrapportage over het herstel van het toeslagenschandaal.

In totaal zijn bijna 3500 dossiers van 'nee naar ja' gegaan. De Vries en de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) zoeken naar oplossingen. Maar de compensatie gaat veel te traag en de problemen bij die organisatie stapelen zich op, bleek deze week ook uit onderzoek van Nieuwsuur en NRC.

"Ik voel ook het ongeduld", erkent De Vries. De bewindsvrouw wil evenwel geen valse verwachtingen wekken. "Het is niet van de ene op de andere dag geregeld, daar moeten we ook eerlijk in zijn."

Meer dan 59.000 mensen hebben zich als gedupeerde gemeld tot eind vorig jaar. Van hen heeft het overgrote deel (zo'n 56.800) een eerste toets doorlopen, maar slechts 20.400 kregen een integrale beoordeling. Daarin wordt gekeken of zij bijvoorbeeld recht hebben op meer compensatie dan het vaste bedrag van 30.000 euro.

Steeds vaker melden mensen zich die volgens de eerste toets niet gedupeerd blijken. In het laatste kwartaal van 2022 ging het om twee derde van de melders. In totaal wordt iets meer dan de helft van de melders in eerste instantie afgewezen. Wel blijkt dus uit de laatste voortgangsrapportage dat zij in sommige gevallen alsnog recht hebben op compensatie.

Waar De Vries de Kamer vorig jaar nog voorhield dat er nauwelijks mogelijkheden zijn om het proces te versnellen hoopt zij nu toch dat bepaalde maatregelen soelaas bieden. Die maatregelen moeten ervoor zorgen dat alle ouders eind 2025 een integrale beoordeling hebben gekregen, mits bijvoorbeeld de opdracht voor de UHT ongeveer gelijk blijft, er geen grote beleidswijzigingen komen en de verkorte behandeltermijnen worden gehaald. De Vries en de UHT proberen zo juist de stappen ná die eerste toets, waar het proces veelal vastloopt, te versnellen.

Zowel Kamer als kabinet noemt het extra pijnlijk dat juist ouders die in het verleden onterecht slecht zijn behandeld door de overheid, nu opnieuw problemen hebben met een overheidsorganisatie. In de Kamer is het geduld op, maar een van de problemen is juist dat het proces verdere vertraging oploopt als het beleid steeds verandert.


Door: ANP