Barendrechts Dagblad | Sint-Maarten: Nederlandse voorwaarden onacceptabel
mainImage

Sint-Maarten: Nederlandse voorwaarden onacceptabel

8 juli 2020, 09:58 uur
Algemeen

De voorwaarden die Nederland verbindt aan een nieuwe coronalening, zijn voor de regering van Sint-Maarten onacceptabel. Dat heeft de regering bekendgemaakt. Eerder hebben de regeringen van Curaçao en Aruba felle kritiek geuit op het pakket aan voorwaarden dat Nederland maandag naar de eilanden heeft gestuurd, met het verzoek dat voor komende vrijdag goed te keuren.

De regering van Sint-Maarten zegt dat Nederland onredelijke eisen wil doordrukken nu het land in crisis is als gevolg van de Covid-19-pandemie. Nederland wil onder meer wetgeving voor financieel toezicht invoeren. Sint-Maarten zegt dat zoiets niet binnen vier dagen kan worden doorgevoerd en heeft er ook kritiek op dat de voorwaarden volgens Nederland geheim moeten blijven en niet met het eigen parlement kunnen worden besproken.

Vrijdag bespreekt de Rijksministerraad de nieuwe coronaleningen. De eilanden kregen eerder al twee van dergelijke leningen. Nederland wil voor de nieuwe leningen een entiteit met drie door Den Haag aangestelde personen, in het leven roepen om vanuit Nederland de komende zeven jaar beslissingen over het financiële beleid op de eilanden te kunnen nemen. Alle Caribische landen zijn tegen dat voorstel omdat ze daarmee een deel van hun autonomie zouden opgeven.


Door: ANP | Foto: ANP