Verstappen herovert leiding WK met 2e plaats in Turkije

10 October 2021, 16:01 uur
Sport
mainImage
ANP
Max Verstappen.

Max Verstappen heeft de eerste plaats in het WK-klassement van de Formule 1 heroverd. De Nederlandse coureur van Red Bull eindigde in de Grote Prijs van Turkije als tweede achter de Fin Valtteri Bottas (Mercedes). Verstappen staat nu in het klassement weer 6 punten voor op Lewis Hamilton, die in Istanbul als vijfde over de finish kwam.

De Britse titelverdediger van Mercedes was zaterdag de snelste in de kwalificaties, maar moest vanwege een gridstraf vanaf de elfde plek starten. Verstappen stond op de voorste startrij naast Bottas. Op het natte Istanbul Park boekte de Fin zijn eerste overwinning van dit jaar. Sergio Pérez, de Mexicaanse teamgenoot van Verstappen, eindigde als derde. Het seizoen telt nog zes grands prix. Over twee weken gaat de titelstrijd verder in de Verenigde Staten.

Alle coureurs gingen op Istanbul Park van start op intermediates, de banden die qua profiel tussen slicks en regenbanden in zitten. Omdat het asfalt amper opdroogde, bleven vrijwel alle coureurs daar de hele race op rijden. De Duitser Sebastian Vettel probeerde halverwege de race even of het mogelijk was om de slicks te gebruiken, maar de viervoudig wereldkampioen glibberde in zijn Aston Martin alle kanten op en wisselde snel weer terug naar de intermediates.

Ondanks de verraderlijke omstandigheden kregen de toeschouwers weinig spektakel te zien. De van poleposition gestarte Bottas dook na de start als eerste de bocht in, gevolgd door Verstappen. Net als in alle trainingen en de kwalificatie bleek de Mercedes in Istanbul sneller dan de Red Bull.

Hamilton rukte vanaf de elfde startplek vrij snel op naar de vijfde plaats. Pérez, die tot aan de pitsstops op de vierde plaats reed, wist Hamilton in een fel gevecht een tijdje op te houden.

Van de coureurs in de voorhoede van de race bleef de Brit het langste doorrijden op de set banden waarop hij was gestart. Zeven rondes voor het einde ging Hamilton op aandringen van de teamleiding alsnog naar binnen. Hij reed op dat moment op de derde plaats, maar kwam terug op de vijfde plek en daar bleef het voor hem bij. De 36-jarige Brit mopperde na zijn pitsstop over de boordradio dat Mercedes de verkeerde keuze had gemaakt. Hamilton had liever willen doorrijden. Esteban Ocon was de enige coureur die geen pitsstop maakte en 58 rondes op dezelfde banden reed. De Franse coureur eindigde in zijn Alpine als tiende, goed voor 1 punt.


Door: ANP