Sparta vergeet de zaak op slot te gooien

3 November 2019, 01:39 uur
PSV-doelman Zoet wordt belaagd door de Sparta-defensie

door Piet Ocks

Vooraf had Sparta getekend voor een gelijkspel, achteraf was de teleurstelling groot. In de slotfase gaf de ploeg van trainer Henk Fraser, ondanks een hartverwarmende inzet, de overwinning tegen PSV alsnog uit handen. In de laatste minuut vond Cody Gakpo van nabij alsnog de gelijkmaker (2-2) voor de Eindhovenaren.

Henk Fraser baalde van de gelijkmaker, maar kon niet anders dan zich vol lof te uiten over zijn tot de laatste minuut strijdende ploeg. "Als je de gelijkmaker vlak voor tijd tegen krijgt, is dat natuurlijk teleurstellend. Je hebt er keihard voor gewerkt en nagenoeg alles goed gedaan", vond Fraser.

Onder aanvoering van de herboren Bryan Smeets en de sterk spelende Adil Auassar was het Sparta, dat tot de mogelijkheden opeen stapelde in de beginfase. Ragnar Ache was al na zeven minuten dichtbij de openingstreffer na een pass van Mo Rayhi, die hij op de paal mikte. Maar tien minuten later zag Bruma na een pass van Denzel Dumfries zijn inzet op de bovenkant van de lat eindigen.

Toch was het Sparta, dat de score opende. Ragnar Ache tikte na een inzet van Bryan Smeets, die nog werd gekeerd door PSV-doelman Jeroen Zoet, alsnog raak: 1-0
Elf minuten na rust, na vergeefse pogingen van Bruma, Dumfries en Sadílek, kon laatstgnoemde de betrouwbare doelman Ariel Harush alsnog passeren: 1-1. Waarna PSV op weg leek naar de zege, maar het was Ragnar Ache, die op geraffineerd wijze Mohamed Rayhi bediende. In de korte hoek vond hij de 2-1.

In een slotoffensief voerde PSV de druk op, terwijl Sparta manmoedig verdedigde en de nodige countermogelijkheden kreeg. In de blessuretijd was het Cody Gakpo die de 2-2 maakte.

“Als we praten over wat beter zou kunnen, dan is het de wedstrijd op slot gooien,'' was het enige verwijt van Henk Fraser aan zijn spelers. ''Bij 2-1 kregen we voldoende mogelijkheden op de 3-1. Als je die maakt is het over, maar op het einde zaten we er doorheen. Daardoor waren we minder scherp in de duels en afvallende ballen. Maar we hebben een paar jongens in de ploeg, die de rug rechtten,'' doelde hij vooral op Auassar, Smeets en Vriends. ''Dat maakt me toch wel trots. Ik kan ze wat dat betreft niks kwalijk nemen.”

Opstelling Sparta: Harush, Abels, Vriends, Mattheij, Faye, Harroui, Smeets (90+1 Rigo), Auassar, Rayhi, Ache en Dervisoglu (79. Veldwijk).