Shorttracksters Velzeboer en Schulting jagen in Ahoy op WK-goud

15 March 2024, 14:14 uur
Sport
mainImage
LMOFOTO

Xandra Velzeboer en Suzanne Schulting verdedigen bij de WK shorttrack in Ahoy in Rotterdam de wereldtitels op de individuele afstanden. Eerst moeten ze zich op vrijdag zien te plaatsen voor de finaleronden op zaterdag en zondag. Ook op de teamonderdelen wil de shorttrackploeg van bondscoach Niels Kerstholt meedoen om de titels.

Velzeboer is titelverdedigster op de 500 en 1000 meter en Schulting op de 1500 meter. Op de aflossing bij de vrouwen en de gemengde aflossing grepen de shorttracksters vorig jaar ook nog het goud. "Het viel in Seoul vorig jaar allemaal de goede kant op. Soms als je in vorm bent en in de juiste 'vibe' zit, doet daarna de ander ook het juiste", zei Kerstholt over dat succes. "We weten dat we kanshebber zijn op een aantal gouden medailles. We denken daar positief over."

Op de speciaal aangelegde ijsvloer in de Rotterdamse Ahoy moeten de shorttracksters voor nieuw succes zorgen en hopen de mannen ook medailles mee te pakken. Om 12.00 uur beginnen de kwartfinales op de 1500 meter en daarna volgen de heats op de 500 meter en 1000 meter.

Gekneusde enkel
Jens van 't Wout reed bij de EK shorttrack in januari door een enkelblessure zijn laatste wedstrijd. Hij is na een revalidatie pijnvrij en hoopt met een nieuwe schaatsschoen te verrassen. "Ik rij harde rondjes, kan lang een hard tempo volhouden, ik denk dat ik fit ben", heeft de 22-jarige shorttracker zin in de WK shorttrack die beginnen in Rotterdam.

Van 't Wout liep bij de wereldbekerwedstrijden in Zuid-Korea een gekneusde enkel op toen hij onderuit werd geschaatst. Na enkele weken rust probeerde hij het op het EK, maar na één finaledag kon hij niet meer door. De laatste twee wereldbekerwedstrijden sloeg hij daarna over.

Het viel de shorttracker die het liefst niets anders doet dan schaatsen, zwaar om toe te moeten kijken. "Dat was best gek, ik heb wel gekeken, maar gedurende de dag ook andere dingen gedaan, aan mijn motor geknutseld of wat met mijn vriendin ondernomen."

'Echt nul'
De shorttracker geeft zelf toe dat hij zeker in aanloop naar de EK niet altijd eerlijk was over de pijn die hij had. "Anders was ik niet naar de EK gegaan. Als topsporter ben je nooit helemaal eerlijk. Je voelt het wel maar denkt, ik kan ermee schaatsen." De pijn die Van 't Wout voelde op de zaterdag van de EK zette hem toch ertoe dat hij er meer over moest communiceren.

Bondscoach Niels Kerstholt vertelt dat de shorttracker met een cijfer tussen de 0 en 10 moest aangeven hoeveel pijn hij had. "Richting de EK is hij te vroeg weer begonnen, maar hij wil altijd schaatsen. Die enkel bepaalt wat kan. Boven een bepaald pijncijfer gaat het verergeren. Bij een 3 of 4 stopt het gewoon. Op een bepaald moment moest het echt nul zijn. Gezien het herstel hebben we het onder controle gekregen."

 


Door: ANP