mainImage

Lijst Van Gaal met potentiële internationals telt nog 40 man

Louis van Gaal.
10 oktober 2021, 16:17 uur
Sport, IJsselmondeNieuws

De lijst met potentiële internationals van het Nederlands elftal telt nog veertig namen. Dat zei bondscoach Louis van Gaal maandag in Zeist, waar hij vooruit keek naar de ontmoeting met Gibraltar van maandag in de WK-kwalificatie.

"We hadden zelfs drie lijsten, met gezamenlijk honderd spelers. Daar hebben we twee lijsten van gemaakt om het eenvoudiger te maken. Nu hebben we er veertig over", zei de bondscoach, die dit weekeinde Arnaut Danjuma Groeneveld aan zijn selectie toevoegde als vervanger van de geblesseerd afgehaakte Cody Gakpo.

"Wij hadden natuurlijk Danjuma al in de gaten voordat hij naar Villarreal ging. Hij stond ook bij ons op de lijst van honderd schaduwspelers. Het probleem is echter dat ze allemaal linkerspits willen spelen en geen rechterspits. Juist dit soort creatieve spelers kunnen een muur zoals tegen Gibraltar breken. Daarom heb ik hem opgeroepen", legde Van Gaal uit. "De groep kan hem nu weer zien en ik kan hem ook zien. Ik heb hem nog nooit gesproken. Het is voor mij een nieuwe speler. Het is goed om spelers te kunnen horen, zien en voelen. Dat geldt ook voor Mark Flekken en Noa Lang die ik erbij heb gehaald en eventuele andere spelers die we in de toekomst op gaan roepen."

Van Gaal heeft met Steven Berghuis één rechtsbuiten in zijn selectie. Lang kwam hem tegen Letland vervangen, maar speelt bij zijn club Brugge op links. Quincy Promes wordt niet opgeroepen door Van Gaal zolang hij verdachte is van een steekpartij.

"Ik denk dat het tendensen zijn in het Nederlandse voetbal", aldus Van Gaal over het gebrek aan rechterbuitenspelers. "Ik denk niet dat het zo is dat geen rechterspitsen worden opgeleid. De tendens zit in de kwaliteit. Wereldwijd zie je ook dat er op een andere manier gevoetbald wordt. Toen ik met Ajax successen vierde, speelden wij met een rechterspits en een linkerspits. Dan moet je ook een dribbel hebben. Later is dat veranderd met de Robben-variant, die met zijn linkerbeen op rechts ging spelen. Daarna kwam de tendens dat we opkomende backs hebben. Dat deed ik al in mijn tijd bij Bayern, nu doet iedereen het. Nu zie je weer een andere tendens, het 3-4-3-systeem of 5-3-2-systeem, hoe je het ook wil noemen. Als je 5-3-2 gaat spelen, ga je niet meer opleiden voor een rechter- en linkerspits. Maar dat is in Nederland nog niet het geval. Daar wordt nog uitgegaan van 4-3-3. Pas later in de opleiding wordt overgeschakeld op een ander systeem."


Door: ANP | Foto: ANP