KNWU spreekt zich uit: Geen Olympische Spelen

21 March 2020, 23:33 uur
Sport
mainImage
ANP

De Nederlandse wielerbond KNWU is de eerste grote sportbond in Nederland die zich uitspreekt tegen het doorgaan van de Olympische Spelen in Tokio komende zomer. "In de huidige omstandigheden in de wereld achten wij het onverstandig en bijna onverantwoord dat atleten en hun begeleiders hier en in de rest van de wereld zich onder vreselijk moeilijke en ongezonde omstandigheden blijven voorbereiden op de Spelen", zegt KNWU-voorzitter Marcel Wintels zaterdag tegen het ANP.

Met name grote sportbonden in de Verenigde Staten hebben al gezegd dat zij voor uitstel van de Spelen in Tokio zijn gezien de mondiale coronacrisis. Het Internationaal Olympisch Comité twijfelt en wil pas later een beslissing nemen. Wintels is hierover in contact met NOC*NSF en wil graag dat de sportkoepel en de sportbonden op korte termijn met een gezamenlijk standpunt komen.

"Ofwel wij begeleiden, faciliteren en beschermen onze topsporters verantwoord op weg naar dat olympisch doel. Ofwel besluiten wij met pijn in het hart dat doorgaan van of deelname aan de Spelen op het geplande moment juli 2020 gegeven de huidige omstandigheden niet langer verantwoord is. Als wielerbond vinden wij het laatste."