Invaller Ueda helpt Feyenoord in slotfase toch aan zege op Heerenveen

17 March 2024, 16:41 uur
ANP

Ayase Ueda heeft Feyenoord aan een zwaarbevochten uitzege op sc Heerenveen geholpen (2-3). De Japanner, in het veld gekomen voor Santiago Giménez, profiteerde in de 88e minuut van een volkomen mislukte trap van Syb van Ottele. Zo voorkwam hij dat zijn ploeg een enorm veldoverwicht niet aan een zege koppelde.

Feyenoord verkleinde de achterstand op PSV tot 7 punten. De koploper ontvangt later op zondag het als derde geklasseerde FC Twente, dat nu 9 punten minder heeft dan de regerend kampioen uit Rotterdam.

Het was niet voor de eerste keer dit seizoen dat Feyenoord het spannend maakte ondanks een veldoverwicht. Veruit het grootste deel van de wedstrijd speelde zich af op de helft van Heerenveen, maar de bezoekers kwamen tweemaal op achterstand en hadden een blunder van de ingevallen Van Ottele nodig voor de winst.

Lutsharel Geertruida leek de ploeg van trainer Arne Slot al in de achtste minuut op voorsprong te brengen. Maar de treffer van de verdediger werd afgekeurd. Scheidsrechter Dennis Higler oordeelde dat Geertruida buitenspel stond, ondanks dat zijn tegenstander Thom Haye de bal nog raakte. Volgens de arbiter had de speler van Heerenveen echter geen controle over zijn actie.

Mats Köhlert leek ook geen controle te hebben over de bal toen hij Heerenveen in de zeventiende minuut op voorsprong schoot. De Duitser leek de bal verkeerd te raken, maar passeerde doelman Timon Wellenreuther wel. Aan zijn treffer ging een misverstand vooraf tussen Luka Ivanusec en David Hancko. Ivanusec revancheerde zich in de 37e minuut voor zijn ongelukkige rol bij de openingstreffer. Hij speelde Mats Wieffer zo goed aan dat de middenvelder alleen maar zijn voet tegen de bal hoefde te zetten.

Heerenveen voetbalde vooral op eigen helft. De thuisploeg trapte af zonder Osame Sahraoui, de smaakmaker die door trainer Kees van Wonderen was bestraft omdat hij afgelopen week niet voor de eerste keer dit seizoen te laat op een training was verschenen. De Noorse aanvaller mocht in de 56e minuut alsnog invallen. Hij bereidde in de 64e minuut het tweede doelpunt van Köhlert voor (2-1).

Voor trainer Slot was de tweede treffer van de Duitser reden om Igor Paixão, Bart Nieuwkoop en Ondrej Lingr in het veld te brengen. Paixão stond nog geen vier minuten in het veld toen hij gelijkmaakte. Ueda, eveneens ingevallen, was in de slotfase eveneens belangrijk met een doelpunt.