Feyenoord zwicht voor dreigement UEFA en Gudde

3 April 2020, 19:10 uur
Sport
mainImage

Feyenoord doet het in z'n broek voor de UEFA. Terwijl PSV, Ajax en AZ en verder de laag geklasseerde clubs die baat hebben bij geen degradatie pleiten om de competitie in de eredivisie als afgelopen te beschouwen en men ook in België niet verder wil voetballen, houdt Feyenoord-directeur Mark Koevermans vast aan de voorschriften en dreigementen van de UEFA.

In het eisenpakket van de UEFA heeft voorzitter Aleksander Ceferin opgenomen dat de competitie een natuurlijk einde moet krijgen (desnoods wedstrijden zonder publiek) en dat landen die zich hieraan niet comformeren deelname aan Europees voetbal riskeren. Onder die druk is ook KNVB-directeur Gudde bezweken. 

''We hebben donderdag nog een brief gehad van de UEFA en ECA (European Club Assocation, red) die het verzoek doen om de competitie af te maken, want anders zou dat consequenties kunnen hebben over de Europese tickets'', aldus Koevermans, die dat risico niet durft te nemen. Aan de andere kant ziet hij geen bezwaar om even in de komende drie loze weken pas op de plaats te nemen en af te wachten wat dan - eind april - het advies is van de RIVM en de regering inzake de coronabesmettingen.

De supporters van Feyenoord reageren verdeeld op social media. Er is een groepering die hunkert naar het voetballen en zich vasthoudt aan de laatste kansen om zo snel mogelijk weer naar de stadions te kunnen. Een ander deel verafschuwt de twijfelende houding van Koevermans, omdat hij zich ''slaafs conformeert aan Gudde van de KNVB.'' 

Bij Ajax schijnt technisch-directeur Mark Overmars ook zijn mond voorbij gesproken te hebben. Zijn nee tegen hervatting van de competitie staat haaks op de opvatting van algemeen-directeur Edwin van der Sar, die bestuurslid lid is van de ECA.