Feyenoord houdt koplopers in zicht door zege

8 March 2020, 16:34 uur
ANP

Feyenoord heeft de koplopers Ajax en AZ in het vizier gehouden. De ploeg van trainer Dick Advocaat won in De Kuip ook van Willem II (2-0) en blijft de twee voornaamste titelkandidaten daardoor op zes punten volgen. Met 36 punten uit de laatste veertien competitieduels is Feyenoord onder Advocaat nog altijd ongeslagen in de eredivisie.

De ploeg die onder Jaap Stam al vroeg in het seizoen ver achterop raakte, is met de Hagenaar op de bank zowaar weer een outsider voor de titel geworden. De Rotterdamse fans beginnen al te denken aan de 'dubbel'. Feyenoord bereikte donderdag met een klinkende zege op NAC Breda (7-1) de finale van het bekertoernooi, waarin FC Utrecht op 19 april de tegenstander is.

Met Advocaat (72 jaar en 163 dagen) en Adrie Koster (65 jaar en 111 dagen) stonden de twee oudste coaches van dit seizoen langs de kant in De Kuip. Dertig jaar geleden namen de twee veteranen het als trainer voor het eerst tegen elkaar op. Willem II, dat dit seizoen al won bij Ajax en AZ en voor eigen publiek ook PSV klopte, begon met drie punten achterstand op Feyenoord aan het duel. De Tilburgers konden het de Rotterdammers echter geen moment echt moeilijk maken.

Feyenoord domineerde in de eerste helft en kwam na een half uur aan de leiding via Jens Toornstra. De middenvelder schoot de bal uit een voorzet van de mee opgekomen linksback Tyrell Malacia fraai langs doelman Timon Wellenreuther. Enkele minuten later verdubbelde Steven Berghuis de voorsprong uit een strafschop. De aanvoerder, die tegen NAC mede dankzij twee rake penalty's een hattrick maakte, tekende zo voor zijn vijftiende treffer van dit seizoen in de eredivisie. De bal was op de stip gegaan nadat Dries Saddiki de bal op zijn arm had gekregen in een poging om een voorzet van Ridgeciano Haps te blokken.

De thuisclub speelde de wedstrijd na rust beheerst uit. Invaller Luciano Narsingh liet nog twee grote kansen op de 3-0 liggen. Over twee weken kan Feyenoord zich echt gaan mengen in de titelstrijd als Ajax naar De Kuip komt.