Doorgaan eredivisie onverantwoordelijk

12 March 2020, 12:00 uur
Sport
mainImage

De kans dat de klassieker Feyenoord – Ajax op zondag 22 maart om half 3 doorgaat moet men met gezond verstand gewoon als klein inschatten. Eigenlijk is het al een raadsel dat de KNVB besloten heeft om het voetbalprogramma voor komend weekend te handhaven en zich wat betreft afgelastingen even dom als stoer te beperken tot het zwaar getroffen coronale Brabant.  

De algemene opinie in ons land is dat Eric Gudde, als directeur van het betaald voetbal, zich een onverantwoord besluit heeft laten opdringen waarachter hij zich kan verschuilen. Nederland is een van de dichtstbevolkte landen van Europa en gaat dus ogenschijnlijk erg laconiek om met de Volksgezondheid. Het is niet alleen de mening van de oppositie in de 2e Kamer, maar ook van de mensen in de straat en op social media.

Tot nu toe hebben de voetballers zelf zich via hun zaakwaarnemers en vakbond VVCS (zover ze er nog lid van zijn) niet laten horen, maar sinds woensdagavond bekend is dat verdediger Daniel Rugani van Juventus in Italië de eerste coronapatiënt is in de Serie A, en ook de Engelse voetbalbond eieren voor zijn geld kiest, kan dat niet lang meer duren. Voetbal is een contactsport en daarmee een makkelijk doorgeefluik voor virussen bij overtredingen en emoties. Bovendien blijkt ook nu zonder ziekteverschijnselen besmetting mogelijk en inmiddels ook al te zijn vastgesteld.  

Met de uitschakeling van AZ en Ajax in Europees verband is er de komende tijd inderdaad ruimte voor het inhalen van wedstrijden. Niet veel, maar iets. Maar eigenlijk mag het geen rol spelen. Bepalend is de actuele kans op besmettingen. Daarom is het besluit van de KNVB om komende zaterdag en zondag nog net even dat ene weekendje mee te kunnen pakken om het programma enigszins in tact te houden onbegrijpelijk. Met de snelheid waarmee het virus zich nu epidemisch verspreidt zelfs onverantwoordelijk.

Merkel in Duitsland voorspelt zelfs dat 70% van de bevolking met het virus in aanraking zal komen en verder is het beleid van alle andere Europese landen erop gericht om de piek te voorkomen, zodat de ziekenhuizen de toestroom kunnen blijven behappen. De Wereldgezondheidsorganisaties vragen strenge maatregelen en wat doet de overheid in Nederland? Dat zet de oogkleppen op van D66 en roept: ga maar lekker feesten. Of zoals Eric Gudde van de KNVB: juich en sproei maar een eind weg op Het Kasteel bij Sparta – Feyenoord.

Ik ben benieuwd wat er volgende week besloten wordt als de Brabanders van PSV, RKC en Willem II met hun supporters naar Sittard, Heerenveen en Arnhem moeten reizen. Kan dat dan ineens weer wel? Of bestaat gewoon een reële vrees dat de betaald voetbaltak in ons land zich moet voorbereiden op een onafgemaakt einde van deze competitie, want zonder publiek is geen optie.