Barendrechts Dagblad | Ziekenhuizen kunnen zorg voor Songfestival niet garanderen
mainImage

Ziekenhuizen kunnen zorg voor Songfestival niet garanderen

Het Ikazia Ziekenhuis ligt tegenover Ahoy, waar over twee weken het Songfestival losbarst.
7 mei 2021, 20:03 uur
Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws, NieuwsopBeeld

Het Maasstad Ziekenhuis en het Ikazia in Rotterdam kunnen niet garanderen dat er extra zorg voor bezoekers van het Songfestival geleverd kan worden. Met nog twee weken tot het muziekevenement sturen de twee ziekenhuizen een brandbrief naar burgemeester Aboutaleb.

Het Maasstad en het Ikazia liggen vol met coronapatiënten. Mochten Songfestival-bezoekers, bijvoorbeeld wegens drank- of drugsmisbruik of medische incidenten, acute zorg nodig hebben is het niet zeker dat ze in de twee Rotterdamse ziekenhuizen terecht kunnen. Er zijn dan ook de nodige zorgen over het aantal bezoekers van het Songfestival in Ahoy. Per show worden 3500 bezoekers verwacht op Rotterdam-Zuid.

"We willen iedereen helpen die naar het festival komt, ook de bezoekers en artiesten. Maar ik vind het zeer onverstandig om zo'n groot Fieldlab-evenement te organiseren in een regio die al heel zwaar is belast met coronazorg", zegt Peter Langenbach, bestuurder van het Maasstad Ziekenhuis tegenover Nieuwsuur.

Volgens een woordvoerder van burgemeester Aboutaleb is de komst van het grote aantal bezoekers ‘zeer zorgvuldig’ voorbereid. Ook is er een noodrem: mochten er meer dan 900 coronapatiënten op de IC terecht komen, kan het kabinet alsnog besluiten geen publiek toe te laten.

Toch ziet Ernst Kuipers, voorzitter van het Erasmus MC, de situatie minder somber in: ‘’ "In verhouding tot de gebruikelijke opzet gaat het om kleine aantallen, zo'n 15 procent. De kans op incidenten is daarmee heel klein."