Woordkunst festival Noorderdicht bij de Bar keert terug

24 November 2022, 15:52 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
OCE

Op de vijftien mooiste plekken van het Oude Noorden vindt de tweede editie van Noorderdicht bij de Bar plaats. Het gezelligste woordkunst- en muziekfestival van Rotterdam komt zondagmiddag 11 december terug bij de bar. Waar? Nou, gewoon overal bij de bar, barbier, brouwer, koffietent, toko in tweedehands en restaurants. Met grote namen, lokale helden, jonge honden en oude rotten. Alles komt uit Noord of in ieder geval Rotterdam. 

Meer dan vijftig Rotterdamse woordkunstenaars en muzikanten trekken van bruine kroeg naar hippe bar en geven telkens een kort maar prachtig optreden. Het festival is gratis toegankelijk. ''Na het succes van de eerste editie, kon een tweede niet uitblijven'' aldus organisator Edwin de Voigt van Het Noorderdicht, ''Heel het Oude Noorden stond op zijn kop, iedereen was lyrisch, wat een feest was dat. Die saamhorigheid, die gezelligheid, die gekte, dat is het Oude Noorden.''

Op zondagmiddag 11 december vanaf 12.00 gaat het dus weer gebeuren. Een editie met onder andere Marjolein Meijers (Berini's) met een Ode aan Jan Rot. De in april overleden Jan Rot woonde aan de Bergweg, zijn gezin nog steeds, hij was een groot tekstdichter en zanger, ook nam hij deel aan de Noorderdicht wandelroute met gratis VERS app. De ode door Marjolein vindt plaats op vier locaties. Bij Coppi, Café Jacob Cats, Bar Benthuis met een slotakkoord, samen met Joris Lutz en Theo van Duijl, in Proeflokaal Faas.

De opening is door de Barguys, spoken word van Ivan Words & Tyler Koudijzer in Café Postiljon aan het Noordplein, later die middag treden ze op bij de Containerbar. Verder draagt Jordy Dijkshoorn (De Likt) voor uit eigen werk bij onder meer The Incredible Barbers. Maar ook de twee voormalige stadsdichters Jeroen Naaktgeboren en Daniël Dee gaan samen van bar naar bar. De meeste artiesten gaan in duo's zoals de twee oude vrienden Jan Oudenaarden en Rien Vroegindeweij van het Rotterdammologisch Instituut.

Top artieste Michline Plukker komt terug, net als spoken wonder Jaimee Brown, samen met de sax van Dick Ronteltap (Convoi Exceptionel). Dit jaar hebben is er ook een Koepelkoor met bewoners van het Pijnackerplein onder leiding van muzikant Lexx Bronze die op zijn beurt op pad gaat met Roland Vonk. We gaan wandelen met verhalen van Rotterdambassadeur Willem van Wijk. Ook de ateliers doen
mee (met bar) met Pakje Kunst en Ballon Rouge. Feyenoord dichter Mark Boninsegna is erbij net als Lars Nebel (Gelukszoekers), die speelt, net als Blind Vertrouwen (ex Noodweer), PIES!, Remy van Aarden. Mo6, Lianne Collignon, Kwame the Creative, Wessel Klootwijk en veertig andere geweldenaren in bijvoorbeeld Brouwerij Noordt, Café De Bel, Tarantella, restaurant Speck en Jouw Marktkraam.

Bovenal is er een kadegedicht in het Oude Noorden aan de Rotte in de maak. Je kan een kort gedicht sturen over het Oude Noorden naar [email protected] en misschien staat jouw dichtregel binnenkort op de kade deze lente. Op het festival wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed. Ook het poëtische lichtkunstwerk op de Zaagmolenbrug van Stichting Brugwachtershuisjes i. s.m. Mothership en Het Noorderdicht is onderdeel van het programma.

Noorderdicht bij de Bar is een initiatief van Rotterdam Revoluties, organisatie in taal en daad i.s.m. Taaltheaterspel en Polly Creative. Het festival wordt ondersteund door Cultuur Concreet en Gemeente Rotterdam.