mainImage

Test met zonne-energie van zee bij Oostvoorne

29 november 2021, 08:31 uur
Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws

Sinds kort drijven twee eilanden met zonnepanelen op een binnenmeer bij Oostvoorne (Zuid-Holland). Uniek aan de energie-eilandjes is dat zowel de drijvers als de zonnepanelen flexibel zijn. Daardoor zouden ze beukende golven op zee beter kunnen weerstaan. Met de proef moet duidelijk worden of zon-van-zee economisch haalbaar is, schrijft de Volkskrant.

Zonne-energie op zee wordt gezien als een veelbelovende manier om duurzame elektriciteit op te wekken, vanwege de ogenschijnlijk eindeloze hoeveelheid ruimte op oceanen. Maar de praktijk blijkt weerbarstig: beukende golven, razende stormen, zout water en aangroei van algen maken een economisch rendabele toepassing uitdagend, net als de verankering van de drijvende zonne-eilanden.

Een consortium onder leiding van TNO denkt hiervoor een oplossing te hebben gevonden in de vorm van flexibele zonnepanelen en drijvers. Die bewegen en vervormen mee met de golven, waardoor de elementen er minder vat op krijgen. Dankzij de flexibiliteit kunnen drijvende eilanden en verankering lichter en goedkoper uitgevoerd worden.


Door: ANP