Barendrechts Dagblad | Rotterdam viert deze week de Pride
mainImage

Rotterdam viert deze week de Pride

20 september 2021, 12:28 uur
Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

Van 17 tot en met 26 september is het weer Rotterdam Pride! Voor veel mensen een tijd van regenboogvlaggen en LHBTIQ+ feestjes. Maar het is veel meer. Wat ooit begon als protest, groeide uit tot een wereldwijde oproep voor gelijkheid.

''Veel mensen denken aan de grachtenparade in Amsterdam als ze Pride horen'', zegt beleidsadviseur diversiteit en inclusie, Marije Pluijm. ''Een soort Koningsdag in regenboogkleuren. Maar het is veel meer. Het begon op 28 juni 1969 in Greenwich, New York toen de politie de Stonewall inn ontruimde. Na jaren van treiterijen was de maat vol. De LHBTIQ+ gemeenschap vocht terug en dat ontketende protesten door het hele land. Dit was de eerste keer dat LHBTIQ+ personen in grote getalen protesteerden voor gelijke rechten en daar ook nationale aandacht voor kregen. Om deze historische gebeurtenis te herdenken, organiseerden ze optochten in New York, Chicago en Los Angeles. De organisatie koos voor een feestelijke aankleding zodat iedereen zich welkom voelde. Deze parade verspreidde zich over de hele wereld als Pride. Niet alleen een feestje dus, maar een herdenking en roep voor een gelijke behandeling.''

Op zaterdag 25 september om 11.00 start de Pride March bij het Stadhuis. Bewapend met spandoeken, vlaggen, en een hele hoop liefde, lopen er honderden Rotterdammers voor gelijke rechten en acceptatie voor de LHBTIQ+ gemeenschap wereldwijd. De optocht start om 12.00 en eindigt om 14.00 in het park bij de Euromast. Mondmaskers zijn optioneel.

Daarnaast zijn er genoeg andere activiteiten zoals het prinsen en prinsessenfeest voor kinderen en ouders die tot de LHBTIQ+ club horen. Of de spidotocht voor roze ouderen. Diergaarde Blijdorp doet ook mee met een mini-milkshake voor LHBTIQ+ personen met een beperking. Er zijn ook sportactiviteiten, dragnights, conferenties over inclusie in verschillende velden en veel meer.

''Tijdens Pride of Eurovisie Songfestival valt het natuurlijk meer op, maar de gemeente is constant bezig om de stad veiliger te maken voor elke Rotterdammer'', zegt Marije. ''Zoals met de Roze salon voor ouderen die in hun eigen verzorgingstehuis niet volledig open kunnen zijn. Of Hang out 010 voor LHBTIQ+ jongeren. Nederland presenteert zichzelf als een tolerant land. Maar deze tolerantie heeft kennelijk ook grenzen. Te vaak ontvangen we signalen van LHBTIQ+ personen die zich niet veilig voelen in onze stad. Dat reikt van naroepen en beledigingen tot zelfs mishandeling. Helaas krijgen we lang niet alle incidenten binnen en daarom richten we ons op meldings- en aangiftebereidheid. Dit doen we in Rotterdam met de Discriminatiemelder en de Stop-app. We hebben dus nog een lange weg voor ons en daarom roepen we iedereen op om een kijkje te nemen deze week bij één van de activiteiten. Breng je vrienden en familie mee, want bij Pride is iedereen welkom.''


Foto: ANP