Opvang debacle minderjarige vluchtelingen Nesselande vraagt om uitleg

31 July 2024, 17:22 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Google Maps

De gemeenteraadsfractie van GroenLinks heeft samen met PvdA, ChristenUnie, BIJ1 en SP schriftelijk nogmaals om opheldering gevraagd over de onduidelijkheid rondom het teruggedraaide besluit om een opvang voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen (amv-ers) in een rijtjeshuis in de René Margrittestraat in Nesselande te openen. Na eerdere vragen in de gemeenteraad zijn de partijen nog niet tevreden met de antwoorden van wethouder Faouzi Achbar en willen op deze manier de onderste steen boven krijgen.

De verschillende Rotterdamse oppositiepartijen vragen nu voor de derde keer opheldering van de wethouder over hoe dit verkeerd heeft kunnen gaan. Bewoners van Nesselande kregen eerder via de post te horen dat er een locatie voor opvang van amv-ers in hun wijk zou komen, om vervolgens via de post te horen dat de brief per abuis verstuurd was en het toch niet doorgaat. Na twee gesprekken met de raad waarin de wethouder met verschillende verklaringen kwam is er nog veel onduidelijk over de situatie. De wethouder is naar eigen zeggen via een ‘social mediascan’ en door gesprekken te voeren met een tweetal bewoners van Nesselande tot de conclusie gekomen dat er onvoldoende draagvlak is in de wijk en dat hij daarom op zoek gaat naar een andere locatie.

Larissa Vlieger en andere raadsleden hebben een aantal vraagtekens bij deze gang van zaken. Zo kwam bij een eigen onderzoek op social media naar boven dat het beeld over een gebrek aan draagvlak in de wijk mogelijk het gevolg zou zijn van één lid van Leefbaar Rotterdam met erg goede connecties binnen de partij. De oppositiepartijen hebben grote twijfels over de werkwijze van de wethouder en de onduidelijkheid die hiermee gepaard gaat. Vlieger: “Het is belangrijk dat alle wijken hun steentje bijdragen om onze gedeelde uitdagingen op te pakken en zich solidair tonen met alleenstaande minderjarigen die gevlucht zijn. Het mag niet zo zijn dat een besluit op deze manier wordt teruggedraaid. Of dat zo is, weten we nu niet omdat de wethouder telkens met een ander verhaal komt. Daarom is opheldering echt noodzakelijk.”

Of drie keer vragen daadwerkelijk scheepsrecht is moet nog blijken maar de verschillende fracties zijn in ieder geval erg zorgvuldig in hun vraagstelling. Verdeeld over 12 vragen willen de raadsleden van A tot Z weten hoe de beslissingen zijn genomen, hoe er over is gecommuniceerd en wat er in de toekomst gaat gebeuren met soortgelijke processen.