mainImage

Geen Studenten Oscar voor film over Rotterdammers

19 september 2020, 10:44 uur
Rotterdam & Regio

De Nederlandse studentenfilm Porfotto is niet in de prijzen gevallen bij de uitreiking van de Student Academy Awards. De film van regisseur Edson da Conceicao en scenarist Bodil Matheeuwsen was met zes andere titels doorgedrongen tot de finale voor een Studentenoscar in de categorie beste buitenlandse korte fictiefilm.

Maar uiteindelijk viel Porfotto niet in de prijzen, liet de Nederlandse Filmacademie zaterdag weten. De film vertelt over drie Rotterdamse vrienden Em, Moreno en Kyon die een witwaspraktijk hebben overvallen. Hun vriendschap komt op scherp te staan als ze merken dat geld niet genoeg is om hun problemen op te lossen. De hoofdrollen worden vertolkt door Dalorim Wartes, Yannick Jozefzoon en Jhamal Emanuelson.

De laatste keer dat Nederland een Student Academy Award won, was in 2017. Toen kreeg Marit Weerheijm de prijs voor haar eindexamenfilm Grijs is ook een kleur. Eerder won ook regisseur Mike van Diem de prijs, voor zijn film Alaska.

De laatste Nederlandse productie die een ‘echte’ Oscar voor beste buitenlandse film won, was Karakter van Mike van Diem in 1998. De laatste genomineerde Nederlandse film in deze categorie was De Tweeling in 2004.


Door: ANP | Foto: ANP