Barendrechts Dagblad | Van Belzen wil rust in Barendrechtse raad
mainImage

Van Belzen wil rust in Barendrechtse raad

Afbeelding is niet meer beschikbaar
24 april 2018, 22:11 uur
Politiek

Burgemeester Jan van Belzen gaat een externe mediator inschakelen om de rust in de Barendrechtse gemeenteraad terug te laten keren. Hij deed dinsdagavond een voorstel om iemand in te schakelen die ‘’op basis van dialoog’’ moet gaan zorgen voor een stevig fundament voor de komende vier jaar.

Echt voor Barendrecht (EVB) diende tijdens de raadsvergadering een motie in waarin Van Belzen als onafhankelijk raadsvoorzitter verzocht werd om ‘’een onderzoek te starten naar de waarheidsgetrouwheid van de aantijgingen die door de overige partijen aan het adres van EVB gedaan zijn.’’

EVB-fractieleider Lennart van der Linden stelde dat zijn partij in interviews, door de andere fracties, beschuldigd zou zijn van seksistische opmerkingen naar collega-raadsleden, spanningen binnen het huidige college en ‘bijna-bedreigingen’. Vooral de laatste beschuldiging, bij monde van PvdA-leider Reshma Roopram in het NOS Journaal, is bij EVB niet goed gevallen. ‘’Wij worden dus van bijna-crimineel gedrag beschuldigd’’, aldus Van der Linden.

Van Belzen noemde de motie ‘’overbodig’’ en deed daarop een tegenvoorstel. ‘’Ik wil, onder externe begeleiding, de dialoog aangaan met alle politieke partijen en de aantijgingen bespreken. Het is belangrijk dat er binnen de gemeenteraad een stevig fundament ontstaat voor de komende vier jaar.'' Het voorstel kon rekenen op unanieme steun.

De bevindingen van de mediator worden met de gemeenteraad gedeeld. Van Belzen wil haast maken met het proces: ‘’Het is in ons aller belang dat er zo snel mogelijk een stevig fundament is. Laten we met elkaar de schouders eronder zetten’’, zo riep hij de kersverse raadsleden op.

Sinds de verkiezingsavond van 21 maart is het onrustig in het Barendrechtse politieke landschap. Echt voor Barendrecht werd met 14 van de 29 zetels de grootste partij. De andere partijen (VVD, CDA, D66, GroenLinks, PvdA en CU/SGP) lieten al gauw blijken dat zij niet staan te springen om met EVB in een nieuwe coalitie te stappen.

De zes partijen onderzoeken nu, onder leiding van formateur Piet Boekhoud, de mogelijkheden om een coalitie zonder Echt voor Barendrecht te vormen. Hoe de vorderingen daarin lopen, is vooralsnog onduidelijk.


Foto: Digitaal Dagblad