Barendrechts Dagblad | EVB: Nieuwe college een banenmachine
mainImage

EVB: Nieuwe college een banenmachine

Afbeelding is niet meer beschikbaar
29 mei 2018, 12:14 uur
Politiek

Gisterenavond presenteerden CDA, SGP/CU, VVD, GroenLinks, PvdA en D66 hun coalitie akkoord aan de buitenwereld. EVB staat langs de kant en vormt in haar eentje de voltallige oppositie met 14 van de 29 raadszetels. Tegenover een coalitie van 15 zetels verdeeld over 6 partijen. In de perspresentatie slaagde de nieuwe coalitie er nauwelijks in om het bizarre besluit om EVB al sinds de verkiezingen te boycotten, te rechtvaardigen. Fractievoorzitter Van der Linden (EVB): “Eenheid in onvrede over de verkiezingsuitslag was een betere titel geweest voor dit akkoord”.

Het coalitie akkoord toont vooral een gebrek aan visie en ideeën. “Maar dat viel te verwachten”, aldus van der Linden, wanneer je partijen met zulke verschillende ideologieën en opvattingen geforceerd bijeen zet. Het coalitieakkoord staat bomvol voortzetting van bestaand beleid. Er zijn amper koerswijzigingen. Daar waar keuzes gemaakt moeten worden, bijvoorbeeld ten aanzien van het Trefpunt, gaat men die juist uit de weg. De opmerkelijkste koerswijziging is die in betaalde krachten. Het college wordt uitgebreid. Van 4 naar 6 wethouders.

“Dit nieuwe college is een echte banenmachine”, aldus van der Linden. Uitbreiding met 2 wethouders. De totale kosten van deze personele beslissing lopen richting de miljoen euro. De parttime wethouders gaan betaald en met ambtelijke ondersteuning de wijken in Barendrecht actief bezoeken. Van der Linden: “Ze gaan dus datgene doen wat EVB al jaren tweewekelijks doet met 25 vrijwilligers op een zaterdagochtend. Maar dan gesubsidieerd.”

Obligate teksten

Tenslotte valt vooral de verbindende taal in het stuk op. De nieuwe coalitie wil ruimte voor dialoog, zoekt draagvlak in de raad en samenleving. De coalitie vindt ook dat inwoners serieus moeten worden genomen door politiek en overheid. Volgens van der Linden zijn dit nogal obligate teksten. Immers na de verkiezingen weigerde dit monsterverbond juist om serieus in gesprek te gaan met de partij die 45% van de kiezers vertegenwoordigd.
Foto: Digitaal Dagblad