Aanleg geluidscherm bij Ridderkerk in 2021

30 November 2019, 11:31 uur
Politiek
mainImage
Geert van Someren
Veel bewoners van het flatgebouw aan het Seringenplantsoen in Ridderkerk zijn aanwezig op de publieke tribune in de raadszaal van Ridderkerk.    

door Geert van Someren


Bewoners van het flatgebouw Seringenplantsoen in Ridderkerk laten zich duidelijk horen tijdens een vergadering van een commissie in de gemeenteraad. De publieke tribune is goed gevuld. Zij willen nog steeds niet dat de gemeente met een geluidscherm het ‘gat’ dicht langs de A16. Ze vrezen hun vrije uitzicht kwijt te raken. Het geluid van het voorbij razende verkeer nemen ze voor lief. Dat geldt niet voor de rest van wijk West. Het terugdringen van het geluid met drie tot vier decibel betekent vrijwel een halvering van de geluidsoverlast.
 
Wethouder Marten Japenga is helder: “Het geluidsniveau voldoet niet aan de normen die de Wereldgezondheidsorganisatie stelt. Daarom is de sluiting van het gat gewenst. We willen als gemeente op korte termijn een bijdrage leveren aan de gezondheid van onze inwoners. Dat doen we op meerdere plekken in Ridderkerk”. Wethouder Japenga had liever gezien dat voor de net iets meer dan 1 miljoen euro uit de gemeentelijke reservepot, Ridderkerk in een meer innovatief scherm zou investeren. Bijvoorbeeld een scherm dat fijnstof tegenhoudt of waarmee energie wordt opgewekt. “Dat wilde Rijkwaterstaat niet”, zegt de wethouder. “Voor al dat bijzondere hebben we de capaciteit niet, zeiden ze”.

De bedoeling is dat het scherm na de realisatie met groen wordt aangekleed. Dat moet ook een bijdrage leveren aan het afvangen van fijnstof. “Het terugdringen daarvan is van belang”, merkt Dick de Winter van de Werkgroep Lucht en Geluid op. “Het is in elke concentratie gevaarlijk. Er ligt een deken van fijnstof over de regio”. Over het scherm zelf: “Alle beetjes die het geluid verminderen helpen”.

Zowel de werkgroep als het wijkoverleg in Ridderkerk West kan zich vinden in het besluit van het college, dat het dichten van het gat in het collegeprogramma heeft staan.

De gemeenteraad neemt op 12 december een besluit over de aanleg van het geluidscherm en het voorstel van het college om iets meer dan 1 miljoen euro uit de Algemene Reserve van de gemeente te halen voor de realisatie. Rijkswaterstaat wil daaraan niet meebetalen, omdat de overlast binnen de landelijke geluidsnormen blijft. Na een positief raadsbesluit is het streven de realisatie van het scherm in 2021 te beginnen, zo vertelt wethouder Japenga in de commissie. Een van de bewoners van het Seringenplantsoen kondigt aan een vordering in te zullen dienen wegens planschade als het scherm er komt.