Barendrechts Dagblad | 'Versoepeling komt voor kleine ondernemer te laat'
mainImage

'Versoepeling komt voor kleine ondernemer te laat'

7 mei 2020, 12:52 uur
Ondernemen

De versoepeling van coronamaatregelen biedt perspectief voor kleine ondernemers, maar komt mogelijk te laat. Daarvoor waarschuwt de dienstverlener aan zzp'ers mijnZZPdiensten op basis van een onderzoek onder 5000 kleine ondernemers en mkb-bedrijven. Volgens de organisatie dreigt een golf van faillissementen onder kleine bedrijfjes voordat de maatregelen helemaal versoepeld zijn.

Ruim drie op de vijf ondernemers zitten momenteel in de financiële problemen, stelt mijnZZPdiensten. Bijna alle ondervraagde zzp'ers en bedrijven kampen met omzetverlies. Daarbij zijn de reserves de laatste twee maanden opgedroogd, ook al zitten vele volgens de enquête aan het noodinfuus van de overheid. Volgens eigenaar van mijnZZPdiensten, Max Verhoeven, kunnen veel ondernemers niet langer hun zakelijke en privélasten dragen. Een snelle hervatting van de economische activiteit is volgens hem de enige uitweg.

Steunmaatregelen van de overheid zijn namelijk onvoldoende om faillissementen te voorkomen, concludeert Verhoeven op basis van het onderzoek. Hij wijst naar de TOGS-regeling, waarmee ondernemers die direct geraakt worden door de overheidsmaatregelen tegen het coronavirus 4000 euro vergoeding krijgen. Daarvoor kwam slechts 8 procent van de ondervraagden in aanmerking. Veel meer, ruim 80 procent, vroeg de Tozo-regeling aan, die zelfstandige ondernemers door de crisis moet loodsen. Maar die vangt voor velen nauwelijks het compleet weggevallen inkomen op, aldus Verhoeven.


Foto: ANP