Wethouder Roeland Bol zet de bewoners van de noodopvang aan de Zuider Carnisseweg in Barendrecht aan het werk. In de noodopvang verblijven momenteel zo’n 45 volwassenen. Veel van hen willen graag iets doen, maar komen daar in de praktijk nauwelijks aan toe. Ze mogen vaak nog niet werken, hebben weinig dagstructuur en missen verbinding met de samenleving. Dat is niet alleen zonde van hun tijd, maar vooral een gemiste kans voor hun toekomst.
''Ik zie werk – in de breedste zin van het woord – als de sleutel tot succesvolle inburgering. Daarom wil ik dat we inzetten op meedoen vanaf dag één. Ook voor mensen die nog in procedure zitten. Niet wachten tot iemand officieel statushouder is, maar nú al starten met activering, vrijwilligerswerk en oriëntatie op betaald werk. Het is mijn overtuiging dat dit bijdraagt aan zelfvertrouwen, taalontwikkeling en netwerkopbouw – precies de elementen die later het verschil maken in een succesvolle integratie in onze samenleving'', aldus wethouder Roland Bol.
De pilot is praktisch van opzet. Het COA brengt de talenten, interesses en werkervaring van de bewoners in kaart. Op basis daarvan worden bewoners actief benaderd en – waar mogelijk – gekoppeld aan (vrijwilligers)werk of werkervaringsplekken. De gemeente is in gesprek met lokale werkgevers en uitzendbureaus om laagdrempelige werkplekken te vinden, bijvoorbeeld in de logistiek, schoonmaak of horeca. Voor bewoners die (nog) niet mogen werken, worden voorbereidende stappen gezet, zoals meeloopdagen of taaloefening op de werkvloer. Vluchtelingenwerk ondersteunt bewoners bij het vinden van vrijwilligersplekken, in samenwerking met Barendrechtse verenigingen en maatschappelijke organisaties.
Geen wettelijke taak, maar een kans
''Ik benadruk dat deze inzet geen wettelijke taak is voor de gemeente'', vervolgt Roeland Bol. ;;Toch kies ik er bewust voor om hierin te investeren. Omdat ik geloof dat dit werkt. Voor de bewoners van de opvang, voor onze lokale samenleving en voor de toekomst van Barendrecht als inclusieve gemeente waar mensen meedoen en ertoe doen. Bovendien geldt dat veel bewoners van de noodopvang die een verblijfsstatus krijgen, uiteindelijk in Barendrecht blijven wonen. Door deze pilot beginnen zij dus feitelijk al met inburgeren.De pilot start zodra het COA de eerste bewoners heeft geïnformeerd en geïnventariseerd. Drie maanden later evalueren we de eerste resultaten en bepalen we samen met de partners of en zo ja, hoe we deze aanpak kunnen voortzetten. Uiteraard brengt deze pilot geen extra kosten met zich mee voor onze gemeente, aangezien deze wordt uitgevoerd binnen de bestaande ambtelijke formatie''.