Wethouder accepteert geen leaseconstructies bij betaalbare woningen

17 January 2024, 10:38 uur
Lokaal
mainImage
Digitaal Dagblad
Wethouder Lennart van der Linden (rechts).

De Barendrechtse wethouder Lennart van der Linden staat geen lease/koopconstructies voor de warmtepomp-installaties toe bij nieuwbouwprojecten (Lagewei: Weide Riede en Vrouwenpolder: Rosa) in de zogenoemde betaalbare sector (tot circa 365.000 euro). Dat heeft hij in een brief aan de gemeenteraad en aan de twee ontwikkelaars laten weten. De brief is het antwoord op vragen van de EVB dat in een persbericht repte over ‘cowboypraktijken in Barendrecht’.
 
''Het toepassen van lease-/koopconstructies bij de verkoop van woningen is een verantwoordelijkheid van de projectontwikkelaar. Voor betaalbare koopwoningen in Vrouwenpolder fase 5 (Rosa) is contractueel afgesproken dat deze woningen moeten voldoen aan het Bouwbesluit en met dit wettelijke kwaliteitsniveau een maximale VON-prijs mogen hebben. Met het toepassen van een lease/koopconstructie voor de energie-installaties bovenop de maximale VON-prijs wordt volgens ons niet voldaan aan de afspraken uit de gronduitgifteovereenkomst’’, aldus wethouder Van der Linden.
 
De prijs voor de ketel bedraagt in de lease 111x12x25 = 33.300 euro nog zonder indexering. Wanneer men direct afrekent kost de ketel minimaal 13.900,-. De verkoopprijs van de ‘betaalbare’ woning in project Rosa bedraagt hiermee dus minimaal 378.000 euro. En dit past volgens de wethouder niet in de vooraf door de gemeente afgesproken maximale verkoopprijs voor de ‘betaalbare’ woningen.

Maximale VON-prijs
''De projectontwikkelaar dient volgens de afspraken uit de gronduitgifteovereenkomst binnen een maximale VON-prijs een betaalbare woning conform het Bouwbesluit aan te bieden. Eventuele meeropties bovenop de wettelijke eisen uit het Bouwbesluit zijn keuzes die potentiële kopers zelf moeten maken. Ons standpunt hebben wij op meerdere momenten, zowel voor als gedurende het verkoopproces, aan de ontwikkelaar kenbaar gemaakt. Meest recent tijdens de bespreking van 16 januari jl. De ontwikkelaar heeft ons informatie aangereikt op basis waarvan zij van mening zijn dat het door hen aangeboden warmteinstallatiesysteem bijdraagt aan een duurzamere woning, aan meer leencapaciteit en aan lagere maandlasten voor bewoners. Wij hebben aangegeven dat we dit te prijzen vinden, maar dat we bij ons standpunt blijven dat dit dan als optie aan de kopers zou moeten worden aangeboden. Waarbij het uitgangspunt is een woning  die aan het bouwbesluit voldoet, tegen de afgesproken maximale V.O.N.-prijs. De ontwikkelaar neemt ons standpunt in beraad’’.
 
Juridische stappen
De wethouder heeft aangegeven dat indien zij het standpunt van de gemeente niet overnemen, deze overweegt om juridische stappen richting de ontwikkelaar te ondernemen in de vorm van een gebrekestelling vanwege het niet voldoen aan de afspraken uit de gronduitgifteovereenkomst. Van der Linden: ‘’De grond moet nog aan de ontwikkelaar worden geleverd en de basis voor die levering is de gronduitgifteovereenkomst’’.
 
De wethouder voelt zich gesterkt in zijn standpunt want de ontwikkelaar van Weide Riede heeft na discussie met de gemeente al besloten de betaalbare woningen alsnog conform Bouwbesluit inclusief warmtesysteem aan te aanbieden aan de (potentiële) kopers. Dus, zonder lease/koopconstructie.