Wethouder Roeland Bol wil melden van zorgelijk gedrag vereenvoudigen

15 July 2025, 17:03 uur
Lokaal
mainImage
Gemeente Barendrecht
Wethouder Roeland Bol.

In een samenleving waarin we steeds meer van mensen vragen om meer zelfredzaam te zijn, vindt wethouder Roeland Bol het belangrijk dat we in Barendrecht oog blijven houden voor elkaar. Omzien naar elkaar is niet alleen waardevol, maar ook noodzakelijk. Tegelijkertijd merkt hij dat het niet altijd vanzelfsprekend is om zorgen over een buurman, kennis of voorbijganger ergens te kunnen melden. In Rotterdam bestaat daarvoor het meldpunt Zorgen om een ander. Dat biedt een laagdrempelige manier om zorgen te delen over mensen die uit beeld dreigen te raken. Ook in Barendrecht wil de wethouder die kant op.

''Omdat het ontwikkelen van een nieuw meldpunt tijd vraagt, heb ik besloten om een eerste stap te zetten door het bestaande meldpunt Zorgwekkend Gedrag beter onder de aandacht te brengen. Daarmee maak ik het voor inwoners nu al makkelijker om zorgelijk gedrag van iemand te melden en hulp in te schakelen als dat nodig is. In deze brief informeer ik u over het meldpunt en over de campagne die ik start om de bekendheid ervan te vergroten'', aldus Roeland Bol. Dit gaat na de zomer gebeuren middels de inzet van mediacampagnes.

Wat is het meldpunt Zorgwekkend Gedrag?
Het meldpunt is bedoeld voor signalen over mensen die onbegrepen of zorgwekkend gedrag vertonen en mogelijk hulp nodig hebben, maar dit zelf niet (meer) kunnen regelen. Denk aan mensen met psychische problemen, een verslaving, dementie of andere kwetsbaarheden.

Het meldpunt heeft twee doelen:
1. Vroegtijdig signaleren van mensen die ondersteuning nodig hebben, zodat passende hulp snel kan worden ingezet;
2. Bevorderen van veiligheid en leefbaarheid in de buurt door zorgen van inwoners, professionals en ondernemers serieus te nemen en hierop te reageren.

Meldingen kunnen worden gedaan door iedereen, van buurtbewoners en familieleden tot professionals, via een formulier op de gemeentelijke website. De meldingen worden beoordeeld door gespecialiseerde medewerkers, die zo nodig het wijkteam, de GGZ of andere hulp inschakelen. Indien nodig wordt ook de politie betrokken, waarbij altijd wordt gekeken welke aanvullende hulp nodig is.