Optoppen Giraffenburg stelt Barendrechtse politiek voor dilemma

4 December 2024, 11:21 uur
Lokaal
mainImage
PR

Komt de extra woonlaag er op de tweelaagse woningen aan de Giraffenburg in Barendrecht er wel of niet? Dat is de grote vraag in Carnisselande. Van de 30 tweelaagse woningen zouden er 27 voor zijn. Van de hoekwoningen in deze straat, zijn er ook twaalf, hebben er vijf geen bezwaar. Daar hoort onder anderen de heer Salaroe bij, maar zeven bewoners zien het optoppen helemaal niet zitten. De heren Gijsbers en Holleman (ook eigenaren van een drielaagse hoekwoning) willen het om meerdere redenen niet.

Alle drie spraken dinsdagavond in bij de commissie ruimte. Dit was eigenlijk een reactie op de insprekers op 19 november die toen voor dezelfde commissieleden een warm en emotioneel pleidooi hielden om te kunnen optoppen, omdat ze in de tweelaagse woningen van circa 115 vierkante meter, ruimte te kort komen en niet willen of kunnen verhuizen naar een grotere woning in Barendrecht.

Na de informatie avond op 19 november jl. is er naar de gemeente een tweetal brieven gestuurd met zorgen van de mede hoekbewoners van de Giraffenburg. In deze brieven wordt onder andere gesproken over het straatbeeld/uitstraling, waarde van de woningen, technische zorgen, privacy, lichtinval en wat dit voor effect heeft op de zonnepanelen van de laagbouw woningen. Naar aanleiding van deze brieven zijn er vanuit de bewoners van de laagbouw meerdere initiatieven getoond om het gesprek aan te gaan, die door de bewoners van de hoogbouw  zouden zijn afgehouden. 
 
Dinsdagavond heeft een drietal bewoners gebruik gemaakt van hun spreekrecht en de zorgen in de brieven aan de gemeente toegelicht.  De bewoners geven aan het te betreuren niet eerder betrokken te zijn geworden in het proces. Er is zelfs boosheid. Naar aanleiding van de brieven die zijn gestuurd willen de bewoners van de laagbouw nu toch de zorgen bij de bewoners van de hoogbouw wegnemen.

Meester Frank Visser
Wethouder Lennart van der Linden kreeg er een 'rijdende rechter-vibe' bij. Hij hoopt niet dat meester Frank Visser naar Barendrecht hoeft te komen om dit dreigende conflict op te lossen. De wethouder hoopt dat de bewoners met een door iedereen gedragen voorstel kunnen komen. Dat scheelt immers tijd en geld voor langdurige procedures.

Of de raad gaat instemmen met een wijziging van het bestemmingsplan voor de Giraffenburg is na dinsdagavond nog volstrekt onduidelijk. Het jonge talent Marien Blok van de SGP/ChristenUnie moest na de nieuwe argumenten ook een stapje terug doen, want op 19 november hadden de bewoners van hem bij wijze van spreken per direct kunnen starten. En dat was niet zo slim en daar werd de nieuwkomer in de raad nog even fijntjes op gewezen door de ervaren EVB-rot Erik de Visser.