Krokodillentranencampagne KijkopWelzijn levert 3717 handtekeningen op

10 July 2024, 09:55 uur
Lokaal
mainImage
Digitaal Dagblad
Tonia Ruybroek.

De gemeente Barendrecht moet in 2025 flink (5 miljoen euro) bezuinigen en daar ontkomt ook de grootste subsidieslurper (liefst 1,9 miljoen euro!) KijkopWelzijn niet aan. Met een krokodillentranencampagne heeft de organisatie 3717 handtekeningen verzameld. Ook lieten meer dan twintig insprekers zich voor het karretje van de vorstelijk betaalde Tonia Ruybroek spannen om niet te bezuinigen op KijkopWelzijn. Het voornemen om de stichting in 2025 al met 500.000 euro en in 2026 structureel met 750.000 euro te korten en bovendien niet meer te indexeren zal worden aangepast.

KijkopWelzijn, dat ook uitstekend werk verricht, zal efficiënter moeten gaan weken. Het zou een voorbeeld kunnen nemen aan de Stichting Present Barendrecht (dat het lachwekkende lage subsidiebedrag van 20.000 euro per jaar krijgt). De club van Tonia Ruybroek zal het aantal inspanningen moeten minderen om aan de bezuinigingseisen te kunnen voldoen. Dat kan makkelijk, want er zijn ook genoeg activiteiten waar geen of weinig animo voor is.

Inmiddels is de stichting in gesprek met wethouder Margo Stolk, die in deze de tijdelijk uitgevallen Miranda de Hoop vervangt. ''Wij hebben met wethouder Stolk inmiddels twee constructieve gesprekken gevoerd over de achtergrond en het komende proces'', laat Tonia Ruybroek in een brief aan de gemeenteraad weten. ''Wij hopen dat u als gemeenteraad zo spoedig mogelijk een besluit kunt nemen over de uiteindelijke bezuiniging op KijkopWelzijn. Dit, in het kader van goed werkgeverschap en vooral ook richting alle inwoners die gebruik maken van onze diensten en activiteiten''.

Hoeveel KijkopWelzijn in 2025 moet bezuinigen wordt in oktober duidelijk. Dat geldt ook voor de andere partijen in de sport- en cultuursector, zoals het theater en de bibliotheek. Alleen die kozen direct voor een gesprek in de minnelijke sfeer met de wethouder.