De bewoners in De Driehoek in Barendrecht, waar 't Trefpunt onderdeel van uitmaakt, zijn fel tegen nieuwbouw van dit multifunctionele pand. De toekomst van 't Trefpunt staat dinsdagavond op de agenda bij de commissie Ruimte. De vergadering op het gemeentehuis begint om 20.00 uur en is toegankelijk voor publiek. Vertegenwoordigers zullen onderstaande brief voorlezen.
Brief:
Genoeg is genoeg, wij bewoners van De Driehoek hebben al teveel woonplezier ingeleverd!
Afgelopen jaren is onze woonwijk De Driehoek steeds in de belangstelling van gemeente Barendrecht geweest bij de diverse centrumplannen. Bij de bouw van een Brandweerkazerne, bij verbouwing van de Baerne , bij de 93 appartementen op de Mr. Lohmanstraat en nu weer bij 't Trefpunt. Ook lezen we over een mogelijke discounter in de wijk en dit kan weer een volgende bedreiging voor ons woonklimaat worden. In de stedenbouwkundige uitgangspunten scenario 3 staat de discounter inclusief woningen al ingetekend!
Als comité krijgen we incidenteel informatie over de plannen. De stukken van het raadsvoorstel met alle bijhorende informatie hebben wij ook ontvangen. Wat ons opvalt is dat het college haar voorkeur van de bestaande scenario’s heeft gewijzigd en kiest nu voor de optie herhuisvesting van alle huidige gebruikers in het nieuwe Trefpunt. Alleen de stedenbouwkundige uitgangspunten + de ruimtelijke verkenning van dit scenario ontbreken. Hoe kan de wethouder nu melden dat er draagvlak is bij de omwonenden als deze (nieuwe) stukken er niet zijn!
In het raadsvoorstel herhuisvesting ‘t Trefpunt lijkt het erop dat genoemde locatie, De Driehoek, een carte blanche heeft gekregen om volledig te veranderen.
Om de woonsfeer en woonplezier in onze wijk te behouden moet niet alleen het huidige gebouw Het Trefpunt in onze wijk worden gehandhaafd. Het gebouw moet in zijn huidige omvang en met zijn architectonische uitstraling blijven. Maar ook aan het groen rondom het gebouw met de kinderspeelplaats en het plantsoen moet het nodige achterstallig onderhoud worden gepleegd.
De Driehoek is nu nog een prettige woonwijk met karakteristieke uitstraling, en dat moet het zo blijven.
Voor de instandhouding van het gebouw Het Trefpunt door renovatie en daarmee het behoud van onze woonsfeer en woonplezier hebben wij de volgende argumenten:
Renoveer het huidige pand
Handhaaf de groenvoorzieningen en kinderspeelplaats op het huidige plaats
Geen parkeerplaatsen erbij
De waterberging en het riool moeten aangepakt worden
Geen winkel autoverkeer door onze wijk
De argumenten worden één voor één toegelicht:
A – Renoveer het huidige pand
In het raadsvoorstel geeft B&W de voorkeur aan scenario 1. Wat ons verbaast is dat voor dit scenario geen stedenbouwkundige uitgangspunten met een ruimtelijke verkenning is, maar wel voor het
1/4
duurste scenario 3. Voor scenario 1 kan daarom helemaal geen sprake van draagvlak bij bewoners zijn. Zoals bij u bekend is, gaat onze voorkeur nog steeds uit naar renovatie van het huidige pand. Laten we vooropstellen dat wij het toejuichen dat de gemeente uiteindelijk inziet dat de gebruikers van het Trefpunt op dezelfde locatie moeten blijven, dus niet aan de rand van Barendrecht.
In het kader van duurzaamheid (helpt u al mee?) dient de gemeente het voorbeeld te geven door het Trefpunt te renoveren en niet nieuw te bouwen. Eerdere kostenramingen lieten zien dat deze optie € 1.000.000 goedkoper is, dat moet als muziek in de oren van wethouder Financiën klinken en wethouder duurzaamheid kan ook scoren met renovatie.
Het enige argument om niet te renoveren is de aanwezigheid van asbest in het gebouw. Wat is de omvang van dit probleem nu eigenlijk? De “witte mannen”, die het asbest moeten opruimen bij sloop, kunnen eventueel ook worden ingezet bij renovatie, als het al niet onaangetast kan blijven. Een veel gunstiger situatie dan bij sloop.
Het is bekend dat in het gemeentehuis ook asbest zit. Zijn hierover meer gegevens bekend? Wellicht is het zo dat in het gemeentehuis, waar veel ambtenaren dagelijks hun werk doen, nog meer asbest heeft dat het Trefpunt. Waar hebben we het dan over?
De erfgoedcommissie van 2017, de latere nieuwe erfgoedcommissies, het Cuypersgenootschap en erfgoedvereniging Bond Heemschut vinden dat Het Trefpunt vanwege cultuur-en architectuurhistorische waarden behouden moet blijven en de status van gemeentelijk monument verdient. Ook Dr. Dolf Broekhuizen, specialist op architectuurhistorisch gebied van schoolgebouwen, adviseert om Het Trefpunt te behouden. De gemeente is in het bezit van dit rapport. Wij begrijpen niet waarom het eensluidende advies van zulke deskundigen genegeerd wordt. Hoeveel deskundigen heeft de raad nodig om te beseffen dat de vm. Groen van Prinstererschool een nationaal uniek gebouw is dat bewaard moet blijven.
Het zelfstandig gesitueerde gebouw Het Trefpunt vormt een stedenbouwkundige en architectonische eenheid met de gelijktijdig gebouwde woningen van De Driehoek.
Die sfeer en uitstraling van het Trefpunt moeten blijven, een ander gebouw vernietigt die mooie stedenbouwkundige en architectonische eenheid en daarmee ons woonklimaat.
Restaureer het gebouw, Het Trefpunt moet zo blijven, zelfde hoogte, zelfde rooilijnen zodat we naast de watertoren en de Dorpskerk ook trots kunnen zijn op Het Trefpunt.
2/4
B - Handhaaf de groenvoorzieningen en kinderspeelplaats op het huidige plaats
Het groen in onze wijk verdwijnt met de jaren. De Mr. Lohmanstraat met zijn relatief grote tuinen zijn weg en op de tuinen van de Ir. Albardastraat komen appartementen en parkeerplaatsen.
Omdat de stedenbouwkundige uitgangspunten van scenario 1 niet bekend zijn weten wij niet wat gevolgen voor de groenvoorzieningen en de honden uitlaat plaats zijn.
Bij het bestemmingsplan Mr. Lohmanstraat is de toezegging gedaan dat er op het Achterom bij de parkeerplaatsen 40 bomen en 1.200 M2 vast groen bij komt en waar komen die?
Bij navraag door een wijkbewoner wordt door de gemeente steeds geen antwoord gegeven, we weten nu waarom, geen groen maar een discounter.
De discounter is al ingetekend in de stedenbouwkundige verkenning scenario 3. In het voorstel van de raad op pagina 6 het 2e aandachtspunt van de kanttekeningen wordt ook de discounter genoemd. Als de plannen doorgaan moet er afstemming plaats vinden op het gebied van verkeer en parkeren. Is het punt openbaar groen niet meer relevant!?
Tijdens de centrumplannen is in het verleden ook door Patrimonium beloofd dat er op de scheiding van de nieuwe appartementen en de achtertuinen van de Mr. Thorbeckestraat bomen of misschien schuttingen komen om wat meer privacy voor de Mr. Thorbeckestraat bewoners te realiseren. We zijn benieuwd naar het resultaat.
Iedereen weet toch dat we juist meer groenvoorzieningen nodig hebben, dit voor de regen, tegen de hitte, tegen de CO2 en voor een fijn woongenot. De gemeente steunt ook de operatie steenbreek, maar doet bij dit raadsvoorstel juist het tegenovergestelde. Grotere gebouwen en meer parkeer stenen in plaats van groen.
De huidige groenvoorziening in onze wijk moet juist groter en niet kleiner worden.
Welke impact heeft de sloop van ‘t Trefpunt op onze fauna? Wat doet het met de gierzwaluwen en de vleermuizen? De sloop van de huizen in de Lohmanstraat heeft hierdoor maanden vertraging opgelopen en nu wordt hieraan geen aandacht geschonken?
Volgens het ons laatst bekende scenario 3 wordt de huidige kinderspeelplaats bij Het Trefpunt plotseling ingetekend op de onlogische plek van het plantsoen gelegen aan de Dr. Kuyperstraat/Mr. Thorbeckestraat. Het plantsoen met 30 jaar oude bomen. De enige groenbuffer met flora en fauna tussen de wijk; het is een genot voor onze wijk. Bovendien zou verplaatsing van de speelvoorziening dan weer groen verminderen omdat er rubberen tegels gelegd moeten worden voor de veiligheid van de spelende kinderen. Tevens zou er ook een hek om de speelplaats moeten komen omdat er verkeer langs gaat. De afstand van de speelplaats en de woningen is te klein. Om overlast te voorkomen moet er een groen buffer zijn en daarvoor is het plantsoen te klein.
3/4
C - Geen Parkeerplaatsen erbij
In onze woonwijk zijn er de afgelopen jaren steeds meer parkeerplaatsen bij gekomen voor allerlei nuttige voorzieningen. De Baerne met zijn parkeerplaatsen, de brandweerkazerne met zijn parkeerplaatsen en de 93 appartementen hebben ook weer een aantal parkeerplaatsen gekregen in de Mr. Thorbeckestraat. De rest van die benodigde parkeerplaatsen staan op de parkeergrond van de gesloopte huizen van de Mr. Lohmanstraat. Kortom er is al extra parkeergelegenheid toegevoegd.
Er is geen plaats voor nog meer parkeerplaatsen, dat gaat ten koste van onze woonklimaat. Geen parkeerplaats erbij!
D - De waterberging en het riool moeten aangepakt worden
Weet u het nog? Op 29 mei 2018 zijn door hevige regenbuien de straten in De Driehoek overstroomt. Het water stond op de stoep van onze voordeuren. De gemeenteraad heeft in 2019 besloten dat de rioolbuizen in onze wijk vergroot moeten worden.
Als er volgens het raadsvoorstel met de diverse scenario’s minder groen komt moet de berekening van de rioolbuizen opnieuw bekeken worden en mogelijk moet er een waterberging komen.
De riolen zijn nog steeds niet vervangen in onze wijk en gezien de vele regen en toekomstige verwachte regenbuien moet de gemeente dit snel inplannen.
E - Geen winkel autoverkeer door onze wijk
De Dr. Kuyperstraat en de Mr Thorbeckestraat zijn al vele tientallen jaren bewust afgesloten bij het Achterom, zodat er geen auto- en vrachtverkeer door onze woonwijk kan rijden naar de winkels, dit moet absoluut zo blijven, de scenario’s in het raadsvoorstel Herhuisvesting ’t Trefpunt zijn onduidelijk hierover.
Met al deze argumenten adviseren wij de raad om de diverse scenario’s in het raadsvoorstel Herhuisvesting ’t Trefpunt af te wijzen en deze keer wel voor de bewoners en gebruikers van Het Trefpunt te kiezen waarmee wij nog steeds in harmonie samen leven.
Renoveer het huidige pand ’t Trefpunt : een goed voorbeeld van de gemeente in het kader van duurzaamheid en het is de goedkoopste optie!