Barendrecht kritisch over renovatie Van Brienenoordbrug

23 April 2021, 15:21 uur
Lokaal
mainImage
Ingezonden
Wethouder Peter Luijendijk.

Rijkswaterstaat onderzoekt of het circulair bouwdok Barendrecht aan de Oude Maas geschikt is als locatie voor het bouwen en renoveren van de boogbruggen van de Van Brienenoordbrug uit Rotterdam. De gemeente Barendrecht heeft een zeer kritische basishouding. “We maken ons onder meer zorgen over geluidsoverlast, de verkeersveiligheid en de mogelijk negatieve effecten op natuur en milieu. We willen dat al die zaken eerst nauwkeurig onderzocht worden en nemen pas dan, in nauwe samenspraak met de gemeenteraad, een definitief standpunt in.”, aldus wethouder Luijendijk.

Het circulair bouwdok Barendrecht bevindt zich tussen de Oude Maas en de Achterzeedijk, tegenover de Hockeyclub. Eind 2020 benaderde Rijkswaterstaat de gemeente Barendrecht over de plannen met de brugbogen op deze plek. “We hebben Rijkswaterstaat toen verzocht om diverse onderzoeken te starten. Denk daarbij aan een geluidsonderzoek, waarbij de gemeente het zogenoemde gritstralen ziet als een groot knelpunt. Luijendijk: “Daarnaast vinden we dat de effecten op natuur en milieu nauwkeurig moeten worden onderzocht. Ook maken we ons zorgen over de verkeersveiligheid, de doorstroming en het parkeren. De belangen van onze inwoners en ondernemers staan voorop. Zodra de uitkomsten van alle onderzoeken bekend zijn hebben we een goed beeld van de werkzaamheden en wat deze precies betekenen. Daarna gaan we een goede afweging maken.”

Samen met de raad

Het college maakt die afweging nadrukkelijk niet alleen. “Zodra de uitkomsten van alle onderzoeken bekend zijn, bespreken we die met de raad. Waarbij we niet alleen de nadelen, maar ook eventuele compenserende maatregelen en mogelijke kansen op tafel willen leggen. Vervolgens betrekken we ook andere belanghebbenden.”, aldus de wethouder. De activiteiten die Rijkswaterstaat tot nu toe heeft beschreven passen weliswaar niet in het huidige bestemmingsplan, maar de gemeente benadrukt dat het circulair bouwdok Barendrecht grondgebied van Rijkswaterstaat is. Indien Rijkswaterstaat de activiteiten zo aanpast dat deze binnen het bestemmingsplan passen, zal de gemeente de vergunning wel moeten verlenen. Luijendijk: “Daarom willen we ook met Rijkswaterstaat in gesprek blijven. Want als uiteindelijk blijkt dat de werkzaamheden toch in Barendrecht plaatsvinden, moet daar natuurlijk wel iets tegenover staan.”

Opgave

Het bouwen en renoveren van de brugbogen is een grote operatie. Eerst wordt een nieuwe boog gebouwd, die naar de Van Brienenoordbrug wordt gevaren. De bestaande westboog wordt verwijderd en dan wordt de gloednieuwe boog op de bestaande pijlers gezet. De oude westboog wordt vervolgens gerenoveerd, die vervangt de oostboog. Het zijn deze werkzaamheden waarvoor Rijkswaterstaat op dit moment onderzoekt of die haalbaar zijn op het circulair bouwdok Barendrecht. Barendrecht is niet de enige plek: Rijkswaterstaat onderzoekt gelijktijdig ook andere opties.