38 statushouders naar Barendrecht in 1e helft van 2021

22 December 2020, 14:03 uur
Lokaal
mainImage
ANP

Vanuit het Rijk krijgen gemeenten ieder halfjaar een bepaald aantal statushouders toegewezen die binnen de gemeente dienen te worden gehuisvest. Na enkele jaren van een lagere instroom, neemt het aantal statushouders nu weer toe. Uit een brief van het ministerie van BiZa blijkt dat de gemeente Barendrecht het eerste half jaar van 2021 38 statushouders moet huisvesten. Echt voor Barendrecht maakt zich zorgen over de huisvesting van statushouders, omdat dit de druk op de woningmarkt verder doet toenemen. 

Echt voor Barendrecht heeft naar aanleiding van de brief van de minister de volgende schriftelijke vragen aan het college van B en W:

In hoeverre bent u voorbereid op de huisvesting van 38 statushouders in Barendrecht op korte termijn?
Bent u inmiddels in gesprek geweest met de woningcorporaties in Barendrecht? Zo ja, wat is hiervan de uitkomst? Zo nee, waarom niet?

In maart 2019 heeft de gemeenteraad de motie ‘Vergroten woningaanbod i.c.m. schrappen urgentieverklaring statushouders’ aangenomen, waarmee het college de opdracht heeft gekregen om op zoek te gaan naar alternatieve huisvesting voor statushouders. Bijvoorbeeld door middel van het ombouwen van kantoorpanden. Hiermee kan worden voorkomen dat statushouders met voorrang in een sociale huurwoning terechtkomen, ten koste van onder meer jongeren die al jarenlang op de wachtlijst staan bij Woonnet Rijnmond.

3. Wat is de status van de uitvoering van deze motie? Hoeveel statushouders zijn er, buiten de bekende locatie Spring! om, buiten de sociale huursector gehuisvest in Barendrecht?

4. Welke concrete plannen zijn er voor alternatieve woonvormen voor onder andere statushouders en jongeren in Barendrecht? Wat is hiervan de opleverdatum?