Je bent op zoek naar een oplossing voor dunner wordend haar of kale plekken. Tijdens je zoektocht kom je de term haartransplantatie tegen. Maar dan zie je ook iets over haarimplantatie. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen die twee? En hoe werkt zo’n behandeling? In deze blog lees je hoe het proces verloopt en waar je echt op moet letten als je overweegt om een behandeling te ondergaan.
Het belangrijkste verschil tussen beide behandelingen
De termen worden vaak door elkaar gebruikt maar betekenen niet hetzelfde. Bij een haartransplantatie worden er haren verplaatst vanuit je eigen haarkrans naar een kalend of dun gebied. De haren komen dus van je eigen hoofd en worden in groepjes van één tot vier haarzakjes opnieuw geplaatst. Dit zorgt voor een natuurlijk resultaat omdat je eigen haar blijft groeien. Bij een haarimplantatie gaat het vaak over kunstmatig haar dat in de hoofdhuid wordt ingebracht. Dit haar groeit niet. Het resultaat lijkt sneller zichtbaar maar is minder natuurlijk. Bovendien vereist kunstmatig haar meer onderhoud en kunnen er complicaties ontstaan. De meeste klinieken kiezen daarom voor transplantatie met lichaamseigen haar. Die methode is veiliger, blijvender en geeft het meest natuurlijke resultaat.
Hoe verloopt een haarimplantatie behandeling?
Net als bij haartransplantatie begint de behandeling van een haarimplantatie met een intakegesprek. De arts bespreekt jouw wensen en bekijkt of je geschikt bent voor de behandeling. Tijdens de implantatieprocedure krijg je plaatselijke verdoving. In dit geval wordt kunstmatig haar in de hoofdhuid ingebracht in de gewenste gebieden.
Hoewel het resultaat snel zichtbaar is, blijft het kunstmatige haar niet groeien en is het daarom niet een permanente oplossing. Je zult regelmatig onderhoud moeten plegen om de haardos er op zijn best uit te laten zien. Dit kan leiden tot extra kosten en mogelijke complicaties, zoals infecties of het verlies van de geïmplanteerde haren. Een belangrijk voordeel van haarimplantatie is dat het snel zichtbaar is, maar dit kan ook als een nadeel ervaren worden, omdat het geen langdurige, natuurlijke haargroei biedt zoals bij haartransplantatie.
Waar moet je op letten bij het maken van je keuze?
Wanneer je overweegt een haartransplantatie of haarimplantatie te ondergaan, is het belangrijk om goed te onderzoeken welke kliniek het beste bij je past. Let niet alleen op de prijs, maar vooral op de kwaliteit en ervaring van de kliniek. Een kliniek die transparant is over de behandeling en goede nazorg biedt, is essentieel. Het succes van de behandeling is afhankelijk van hoe jij je voelt. Kies voor een kliniek die moderne technieken gebruikt, waarbij geen zichtbare littekens ontstaan.
Let bij het kiezen van een behandelmethode ook op het type haar dat wordt gebruikt. Vraag of de kliniek haartransplantaties uitvoert met je eigen haar, en of ze ook haarimplantaties aanbieden. Hoewel implantatie aantrekkelijk kan klinken vanwege de snelle resultaten, biedt haartransplantatie op de lange termijn een natuurlijker en duurzamer effect. Zorg ervoor dat je alle vragen die je hebt bespreekt tijdens het intakegesprek, zodat je goed geïnformeerd een weloverwogen beslissing kunt maken.
Wat is het verschil tussen implantatie en transplantatie van haar?
13 March 2025, 10:14 uur
Landelijk
