Een huis kopen of huren, moet je dat nu doen? Soms heb je simpelweg geen keuze, maar als je al in een oké huis woont en zou willen wisselen, dan is natuurlijk dé grote vraag hoe de huizenprijzen zich gaan ontwikkelen. Het zou zonde zijn als je nu een huis koopt en dat je over vijf jaar een stuk minder had betaald.
Waar komen we vandaan?
Onze woningmarkt is al een tijd te vol. Er zijn simpelweg meer mensen en gezinnen die een huis zoeken dan dat er ruimte in ons land is om te wonen. Momenteel is het tekort in Nederland qua woningaantal ongeveer 279,000 huizen. Dat is een aanzienlijk getal. Nu worden er wel plannen gemaakt om het tekort te doen krimpen, gaat daar tijd in zitten. Deze 279,000 woningen zijn ongeveer 3,5% van de totale huizenvoorraad. Er zijn wel nog een aantal verschillen per regio. In Amsterdam en Den Haag stijgen de prijzen bijvoorbeeld harder dan elders in het land. In Amsterdam is het woningtekort 6,7% van de huizenvoorraad en in Den Haag is het een klein beetje minder, maar niet veel minder: 6,5%. De coalitie doet haar best om het tekort weg te werken. Dit jaar hopen zijn 69,000 extra woningen te bouwen, 87,000 in 2023, 2024 en 2025 en vanaf 2026 hopen zij elk jaar 100,000 woningen te bouwen. Mocht dit daadwerkelijk lukken, en dat moet nog maar blijken, dan zou het woningtekort vanaf 2030 volledig moeten zijn weggewerkt.
Als een gevolg van dit tekort stijgen de prijzen van de huizen. Het spreekt wellicht voor zich, maar hoe lager het aanbod is, hoe hoger de prijs van een huis gemiddeld is. Over de afgelopen vijf jaar stegen de huizenprijzen gemiddeld met 8% per jaar volgens De Nederlandsche Bank (DNB). In de laatste twee jaar ging het een stuk harder; in November 2021 waren de huizenprijzen zelfs 20% hoger dan het jaar daarvoor, de grootste prijsstijging sinds 1995.
Andere oorzaak van oververhitting
Het tekort drijft de prijzen op, maar er is nog een oorzaak van de hoge prijzen: lage rente. Doordat de rente laag is, stijgen de prijzen nog harder. Door de lage rente kan je goedkoop veel geld lenen, waardoor de huizen die beschikbaar zijn voor (veel) meer geld worden verkocht dan dat het huis waard is, doordat bieders meer besteedbaar geld hebben.
Op zoek naar een huis
Een huis vinden is dus een uitdaging. Het is dus belangrijk dat je één van de zeldzame parels vindt om tegen een redelijke prijs een huis te huren of te kopen. Om je zoektocht gemakkelijker te maken, kunenn we wel Huurportaal aanraden. Op deze website kan je per stad zoeken naar huurhuizen per stad. Zo hopen we je te helpen met het vinden van een goed en betaalbaar huis in de regio waar jij er graag een zou willen. Met duizenden woningen op de website moet er haast wel een tussen zitten die voor jou gebouwd is.
Waar gaan we naartoe?
Nu het helder is waar we vandaag komen, is het tijd voor de hamvraag: waar gaan we naartoe? Het is natuurlijk altijd koffiedik kijken. Bovendien is het ook afhankelijk van hoe hard de overheid inderdaad gaat bouwen. Als hun plannen inderdaad werken zoals gehoopt, dan zal de vraagprijs inderdaad relatief gauw dalen en de markt binnen 10 jaar flink afkoelen. Toch is dat geen garantie. Er is ook in het hele land een tekort aan personeel, ook in de bouwsector, dus dat zou ook nog een rol kunnen spelen. Wat tot slot een belangrijke factor is: praktische zaken. Hoe snel komen bouwvergunningen beschikbaar en weet de overheid bouwruimte te vinden? Al deze dingen kunnen allemaal bijdragen aan eventuele vertragingen van het bouwen van extra woningen. Het bouwen van deze huizen én de rentestand zijn de twee beslissende factoren om te bepalen hoe het de markt verder zal vergaan.
De verwachting is dat in 2022 de prijs van een huis met 12,5% zal stijgen, wat aanzienlijk is. Toch is dat goed nieuws: eerdere prognoses dachten dat de prijzen 17% zouden stijgen. Dat verschil van 4,5% is toch een bemoedigend teken in de markt en wellicht een eerste signaal dat er een positieve daling van de prijzen tot stand zal komen. In 2023 wordt nu een stijging van 5% verwacht. Voor nu blijft het een prognose en die kunnen veranderen. Als de prijzen eventueel weer met 4,5% minder zouden stijgen dan verwacht, dan is het slechts een 0,5% stijging. Dat is natuurlijk niet zoveel. Helemaal als de renteprijzen stijgen in het komende jaar dan bestaat er zelfs een kans dat voor het eerst in vele jaren de huizenprijs zouden dalen.
De toekomst laat zich lastig voorspellen: er zijn veel verschillende factoren die bijdragen aan stijgingen en dalingen. Toch is er reden om relatief positief over de toekomst van de huizenmarkt te zijn de komende jaren.