Opnieuw blokkeren klimaatactivisten de A12 in Den Haag

19 September 2023, 12:25 uur
Landelijk
mainImage
ANP

In Den Haag zijn opnieuw zeker tweehonderd actievoerders van Extinction Rebellion (XR) de snelweg A12 opgelopen. Langs de kant van de weg zitten tientallen sympathisanten. Het is de elfde dag op rij dat klimaatactivisten de weg blokkeren uit protest tegen de regelingen van de overheid die de fossiele industrie steunen. Een deel van de weg is afgesloten: verkeer kan de stad wel in, maar niet uit.

Den Haag staat dinsdag in het teken van Prinsjesdag. Sommige demonstranten hebben bordjes bij zich die te maken hebben met deze derde dinsdag van september, met teksten als 'Zal de koning ons redden' en 'Miljoenennota, miljardensubsidies'. Ook dragen enkele actievoerders een kroontje of een hoedje.

Burgemeester Jan van Zanen zei vooraf dat hij zich grote zorgen maakte over de aangekondigde blokkade op de A12, omdat de actie het systeem van politie en justitie ontwricht. Hij vindt dat de betogers zich aan de regels moeten houden.

Sinds zaterdag 9 september voert Extinction Rebellion dagelijks actie op de A12. De actiegroep wil doorgaan tot de overheid stopt met het steunen van de fossiele industrie.


Door: ANP