KNVB gaat daders vuurwerk in bekerfinale opsporen en bestraffen

22 April 2024, 18:01 uur
Landelijk
mainImage
ANP

De KNVB gaat de daders van vuurwerkincidenten tijdens de finale van de KNVB-beker van zondag in De Kuip opsporen en bestraffen met stadionverboden. In een van de gevallen ontstond brand in de gracht achter het doel. De wedstrijd werd twee keer tijdelijk gestaakt om het vuurwerk.

De woordvoerder van de voetbalbond laat weten dat de bond met behulp van beschikbare videobeelden de daders gaat identificeren en dat die stadionverboden van achttien tot zestig maanden en boetes kunnen verwachten. Die kunnen oplopen van 100 tot 450 euro.

De voetbalbond zegt als organisator eindverantwoordelijk te zijn voor de finale van de KNVB-beker. Ook wijst de KNVB erop dat net als in de competities de club verantwoordelijk is voor de eigen aanhang en het gedrag van deze supporters. "Stewards van de clubs en het stadion hebben de supporters van de clubs gefouilleerd en ook zijn speciaal getrainde honden ingezet voor de controle. Dit is gebeurd onder toeziend oog van de politie zodat de stewards zonder intimidatie en escalaties hun werk konden doen", aldus de woordvoerder.

Bewaking

Ook is er volgens de KNVB bewaking in De Kuip geweest in de nachten voor de bekerfinale zodat er niet in de week voorafgaand aan de wedstrijd al vuurwerk naar binnen gesmokkeld kon worden. De voetbalbond wijst er wel op dat er ook aan het fouilleren grenzen zitten en dat dat de stewards niet te verwijten is. Zo mag er bijvoorbeeld niet worden gefouilleerd bij intieme delen. Supporters zijn volgens de bond inventief gebleken en wisten in het verleden vuurwerk op andere manieren in het stadion te smokkelen.

De KNVB meldt dat daders er niet mee wegkomen. "De afgelopen jaren is de pakkans fors verhoogd dankzij nieuwe technologie en specialisten", meldt de woordvoerder. " Sinds de coronatijd kregen vorig seizoen 115 personen een landelijk stadionverbod wegens vuurwerk, het seizoen ervoor waren dat er 210."
 

 


Door: ANP