'Op verschraling cultuur zit niemand te wachten'

23 April 2020, 11:39 uur
Columns
mainImage

“De behoefte vanuit de samenleving vormt nu, tijdens de coroacrisis, meer dan ooit het uitgangspunt. Veel inwoners pakken met elkaar zaken op, om op die manier krachtiger te staan. Ondersteuning, krachtenbundeling en hulp kan op veel verschillende manieren plaatsvinden. Dat varieert van oproepjes op social media waarin Barendrechters aangeven beschikbaar te zijn om boodschappen te doen voor anderen tot aan de Barendrechtse Uitdaging die met de Laptop Challenge bedrijven en organisaties aanspoort om middelen te doneren die bijvoorbeeld het schoolwerk vanuit huis voor kinderen vergemakkelijken. Daarnaast zijn organisaties als KijkopWelzijn en Stichting Present snel aan de slag gegaan om er juist nu ook te zijn voor anderen en vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. De gemene deler is dat niemand bij de pakken lijkt neer te zitten. ‘Wat kan ik wél doen, ook voor een ander’ is de gedachte die overheerst bij velen. Dat is prijzenswaardig.”

Filedruk
“Momenteel is er natuurlijk veel minder verkeer op de weg, is de lucht schoner en zoeken dieren in alle rust ook andere gebieden op. Of er straks, op het moment dat bepaalde maatregelen niet meer gelden, een gedeeltelijk andere mindset blijft hangen is de vraag. Corona is vooral een kwestie van de relatief korte termijn, duurzaamheid van de lange termijn. Ik ben benieuwd of het de filedruk straks structureel zal verminderen. Dat zou uiteraard een mooie bijkomstigheid zijn. Maar het is koffiedik kijken.”

Cultuursector
“Tijdens de eerste coronapersconferentie van het kabinet kwam de mededeling dat bij eenkomsten met meerdan 100 mensen voorlopig verboden zouden worden. De cultuursector werd hierdoor al in het allervroegste stadium van de crisis geraakt. Binnen de kortste keren ontstonden in de branche allerlei digitale initiatieven. Theater uit je luie stoel, online muzieklessen, een flink groter aanbod aan digitale boeken te leen via de bibliotheek, voorstellingen voor de deur bij verpleeghuizen: noem maar op. Mooi en bemoedigend, maar de situatie moet niet te lang duren. Want financieel is en blijft het een flinke strop voor culturele organisaties. Gelukkig vragen mensen niet massaal hun geld terug voor gemiste lessen, cursussen of avondjes uit. Een voucher of andere creatieve oplossing voldoet vaak.”

Flinke verschraling
''Toch is lang niet overal een mouw aan te passen. Bij Theater het Kruispunt is het seizoen nu al verplicht ten einde. De financiële steun voor de cultuursector kwam landelijk gezien langzaam op gang. Nu zijn er wel toezeggingen, maar zou het zomaar eens kunnen dat een theater in Barendrecht minder als een essentiële, maatschappelijke voorziening wordt gezien dan eentje in Rotterdam. Dat vind ik onterecht, want Theater het Kruispunt is niet zomaar een theatertje. Zij bedienen ook de hele regio. Zonder deze voorziening zou er een flinke verschraling van de cultuursector optreden in Barendrecht. Daar zit volgens mij niemand op te wachten.”


Tanja de Jonge is als wethouder verantwoordelijk voor lokale initiatieven, wijkgericht werken, duurzaamheid en cultuur.