Gemeente Barendrecht mag geen winst maken op afval

28 January 2021, 11:39 uur
Columns
mainImage
Ingezonden

Bij de invoering van het nieuwe inzamelsysteem is aangegeven dat, door het scheiden van afval, de stijging van de kosten voor het verbranden van restafval beperkt wordt en dat we voor gescheiden grondstoffen juist geld ontvangen. Er is door mij niet aangegeven dat de afvalstoffenheffing omlaag zou gaan of gelijk zou kunnen blijven.

Landelijke trend

Niet de gemeente maar de Rijksoverheid heeft de belasting op het verbranden van restafval fors verhoogd. Vorig jaar met 130%! En het zijn marktpartijen (de afvalverwerkers) die fors hogere bedragen rekenen voor het verwerken van afval. Zo zijn de verbrandingskosten gestegen tot 123 euro per ton en is de rijksbelasting op het verbranden van restafval verhoogd van 16 euro naar 32 euro per ton. Dus niets doen en alles bij het oude laten, zou financieel onbeheersbaar worden. Onlangs verschenen twee rapporten, één van COELO en één van Rijkswaterstaat, die dit bevestigen. Veel lokale besturen spannen zich in om de stijging van de afvalstoffenheffing voor inwoners binnen de perken te houden. In het Algemeen Dagblad van 12 januari jl. stond een artikel over de landelijke ontwikkeling van de hoogte van de afvalstoffenheffing: “Flink meer betalen aan afvalstoffenheffing in 2021”. En ook vandaag meldt het CBS dit op basis van onderzoek naar de gemeentelijke begrotingen van 2021.

Kortom, de stijging van de afvalstoffenheffing wordt veroorzaakt door externe factoren (Rijk en markt). Hierdoor is het verwerken van met name restafval erg duur geworden. Dan is er maar één oplossing; het drastische beperken van de hoeveelheid restafval. En daarvoor was na vele jaren een nieuw systeem van inzameling nodig. En daarom ook voeren we in de komende periode het passysteem in en starten we met het variabel tarief.

Gesloten systeem

De gemeente mag geen winst maken op afval. Het wettelijke systeem van de afvalstoffenheffing is een zogenaamd gesloten systeem. De opbrengsten van de grondstoffen en de Afvalstoffenheffingen samen, mag maximaal de totale kosten van afvalverwerking dekken. Dit betekent dat de lokale overheid de opbrengsten uitsluitend mag gebruiken voor de verwerking van afval en dus niet als sluitpost voor de begroting. Daarbovenop heeft onze gemeente een afzonderlijke voorziening getroffen.

Uiteraard heeft het invoeren van het nieuwe systeem van het inzamelen van afval ook geld gekost. Denk bijvoorbeeld aan de verstrekte minicontainers voor papier en GFT en het vervangen en vergroten van het aantal ondergrondse containers voor restafval. Voor een deel kosten die we sowieso hadden gemaakt. Wel verminderen we hiermee de hoeveelheid restafval en verzamelen we nu grondstoffen (papier en GFT), waarvan de verwerkingskosten minder zijn dan bij restafval.

Los van het financiële aspect is het sowieso van belang dat we afval nog beter scheiden en de hoeveelheid restafval nog verder verminderen, tot uiteindelijk nul in 2050. We zijn zeker al op de goede weg. Hoe beter we ons afval in Barendrecht gaan scheiden, hoe beter we de stijging van de afvalstoffenheffing samen kunnen beperken.

Het is en blijft altijd van belang om van volledige informatie uit te gaan. Daarom ben ik altijd bereid dit verder toe te lichten.

Mr.dr. C.D. Schaap Wethouder