mainImage

Binnenkort Stadhuis-tv kijken: het vluchtelingenvraagstuk

14 september 2022, 13:08 uur
Columns, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

Donderdag 29 september moet u vrij nemen, want dan gaan we lachen. Stadhuis-tv zendt die dag live het debat uit over het Rotterdamse vluchtelingenvraagstuk. In de kern natuurlijk allesbehalve een lolletje, vluchten, tenminste als het echt vluchten is. Maar alleen Denen schijnen het verschil te kennen. Wij niet. Wij kijken naar ter Apel en zien dan voornamelijk jongemannen die we unwoked verdenken dat ze Rutte, Kaag, Hoekstra, Van den Burg en Jesse Klaver vreselijk in de zeik nemen, maar bewijs het maar eens.

Kijken, 29 september. De Rotterdamse dependance van de moslimpartij Denk moet dan namelijk – met Tunahan Kuzu als raadslid - aan de oppositie uitleggen waarom Rotterdam niet van plan is om meer dan 500 slaapplaatsen aan deze vluchtelingen beschikbaar te stellen, terwijl z’n bloedgabber Azarkan van de landelijke tak vast en zeker ook die donderdag demonstratief op de grens van Syrië en Libanon met z’n Jumbo-voordeelpas gaat staan te zwaaien. Rotterdam heeft een leuke hoofdgriffier, dus nu maar hopen dat ze het 29 september op haar heupen heeft en de verbinding live tot stand brengt. Dat moet bijzondere regionale staats-tv opleveren.

Even een beetje achtergrond. De nieuwe Rotterdamse coalitie accepteert 500 vluchtelingen. Daar zitten de statushouders bij. Leefbaar weet dondersgoed wat inclusief betekent. Dus geen 501 en ook geen onderscheid. Zoals de VVD en D66 bij de coalitieonderhandelingen met rooie vlekken in hun nek de éénbaansroute op de ’s Gravendijkwal verdedigden om ongestoord aan de Parkhaven op stand te kunnen bouwen, was dat voor Leefbaar de 500-limiet voor de opvang van vluchtelingen. Iedereen bij die partij zit ook verplicht op Deense les.

Nu komt het.

De regering, VVD, D66, CDA en al hun kakkers, die hun slechte geweten hebben afgekocht, willen 3000 vluchtelingen in Rotterdam. Kuzu – als hij in Den Haag werkt - het liefst zelfs meer. Eigenlijk zoveel mogelijk, want 30 oktober staat z’n boezemvriend alweer op de grens van Marokko en Mali.

Maar Kuzu werkt ook in Rotterdam, want hij heeft twee banen. En in Rotterdam moet hij voor zo min mogelijk pleiten, anders dondert de coalitie in elkaar. Ingewikkelder kan ik de verkleedpartij niet voor u maken. De coalitie in Rotterdam bestaat uit vier partijen en er is maar één die op dit onderwerp de dienst uitmaakt. Zelfs D66 en VVD moeten pootjes geven. Kijken dus! (*)

Ik kijk thuis, want op de perstribune in het stadhuis mag je niet hardop lachen.

 

(*) 29 september, omdat de griffie het morgen niet wil - https://gemeenteraad.rotterdam.nl/