Barendrechts Dagblad | StadionopZuid ruikt via CDA stank en onraad

StadionopZuid ruikt via CDA stank en onraad

mainImage
Feyenoord City. Inzet foto: Raadslid Eskes

door Jan D. Swart

Feyenoorders en Rotterdammers die De Kuip een warm hart toedragen en van wie de meesten zich hebben verzameld in de supportersdenktank www.stadionopzuid.nl, die het manifest schreef ‘Het beste voor Feyenoord en Rotterdam’ en al jaren respectvol protesteert tegen de duistere gemeentelijke bouwwereld om de betaald voetbaltak te betrekken in een avontuurlijke gebiedsontwikkeling op Zuid, zijn boos op CDA-fractievoorzitter Christine Eskes die afgelopen week - zonder urgente aanleiding - haar bezwaar twitterde over een gerenoveerde Kuip als nagenoeg onmogelijke moneymaker voor het spelersbudget.

Marieke Verhulst zegt Eskes vervolgens te hebben gevraagd haar mening hierover te bewijzen en haar standpunt te onderbouwen. ‘’Maar vervolgens reageert u niet. Hoe geloofwaardig is dan uw tweet?’’, schrijft ze vanmorgen eveneenes op twitter.

Het botert trouwens al een poosje niet tussen Eskes en met name StadionopZuid. Tijdens een bijpraatmeeting – waarbij ook Chantal Zeegers, de fractievoorzitter van D66, aanwezig was - vond Christine Eskes ‘’dat StadionopZuid alleen maar negatief was over Feyenoord City’’ en volgens StadionopZuid zei Eskes dit ‘’nukkig.’’

Voor StadionopZuid is het geen geheim waarom D66 ‘’blind alles accordeert van Feyenoord-City.’’ De Democraten blijven vierkant achter hun - vanwege een andere mislukte Rotterdamse bouwdealaffaire afgetreden - wethouder Adriaan Visser staan. Visser is bovendien al jaren vriendschappelijk en zakelijk gelieerd aan Carl Berg, die nu bij de N.V. Stadion de man-in-bonus is en alles doet binnen zijn vermogen om van Feyenoord City een succes te maken ten koste van de Rotterdammers, die van De Kuip houden. 

Waarom doet het CDA dit? 

Maar waarom het CDA met twee zetels in de Raad zo heel graag De Kuip aan flarden wil scheuren en (bij navraag) nog nooit één letter gelezen heeft in het – door de N.V. Stadion met het waswater weggespoelde – plan van professor Mick Eekhout (Reddekuip: drie ringen, 220 miljoen en plenty nieuwe commerciële mogelijkheden) is StadionopZuid een raadsel.

StadionopZuid gaat nu een onderzoek instellen naar die belangen, want ze zijn vreemd. Ook bij Leefbaar Rotterdam. De plotselinge grote promotie van raadslid Gerben Vreugdenhil – die zware financiële bezwaren had tegen Feyenoord City – naar het Warmtebedrijf roept vele vragen op.

Men hoeft in dat verband alleen maar de naam te noemen van Marco Pastors, ooit idealist onder Pim Fortuyn, nu goed betaald directeur van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid. Het NPRZ is een grote voorstander van die gebiedsontwikkeling op Zuid en kan (allemaal even simpel nadenken) een goed cijferende tegenstander uit de eigen partij daarbij niet gebruiken. StadionopZuid begint het vermoeden te krijgen dat het allemaal niet in de haak is. 

Misrekening

‘’Wat mij betreft is het geweldig om de Kuip te behouden met nieuwe functies, waaronder wonen. Maar daarover kunnen de meningen verschillen’’, eindigde Eskes deze week haar tweet over een van de gevoeligste onderwerpen in de stad.

Met het voorstel tot transitie van De Kuip maakt men in diehard-kringen van Feyenoord geen vrienden. De misrekening van gemeentenotabelen is bovendien dat de voorstanders van de renovatie van De Kuip niet alleen jonge (anonieme) supporters zijn, maar ook Rotterdammers van de statuur van oud-burgemeester Bram Peper, oud-trainer Leo Beenhakker en oud-speler Willem van Hanegem.

‘’Kans op succesvolle go is aanzienlijk minder wanneer de bvo Feyenoord niet overeind blijft. Dus daarmee is er gedeeld belang voor gemeente en bvo voor een solide businesscase’’, twitterde Eskes. ‘’Terecht punt dat er goed gekeken moet worden naar investeerders in het stadion versus belang in go.’’

Tot goed begrip: de gemeente Rotterdam wil 40 miljoen bijdragen in een nieuw stadion. Enige wettelijk toegestane reden: maatschappelijk belang. Welk belang is dat? De gebiedsontwikkeling. Voorstanders gebiedsontwikkeling: bouwers, wooncorporaties, NPRZ (volg de mutaties in raadskringen) en andere aanverwante bedrijven (let op de lijntjes naar mensen, volg twitter en let op de functies in topkringen bij Feyenoord).

Wordt vervolgd.