Barendrechts Dagblad | 'Stappen De Fakkel financieel onhaalbaar'

'Stappen De Fakkel financieel onhaalbaar'

mainImage

De gemeenteraad van Ridderkerk heeft donderdagavond gedebatteerd over de recentelijke ongeregeldheden bij Zwembad De Fakkel. Op zaterdag 26 juni was het zwembad het decor van groepen vechtende jeugd en meerdere diefstallen. Ook werden kleine kinderen onder de voet gelopen en klommen jongeren massaal over de hekken. Met behulp van de politie kon het zwembad uiteindelijk worden ontruimd. 

De Fakkel kondigde een week geleden enkele maatregelen aan om de veiligheid in het zwembad te kunnen waarborgen. Het was een harde eis van burgemeester Anny Attema, die wilde dat de veiligheid van bezoekers "voor 100%" werd gegarandeerd. De realiteit blijkt nu echter een stuk weerbarstiger. Het is namelijk nog maar de vraag of de financiële mogelijkheden afdoende zijn om de maatregelen ook daadwerkelijk door te kunnen voeren. Omdat de gemeente het beheer van het zwembad in handen heeft gelegd van Sport en Welzijn, kan de gemeente bij een tekort niet zomaar bijspringen. Dergelijke financiële hulp is in strijd met de aanbestedingswet.

Voor de rechter
"Bij een aanbesteding is er ruimte om tien procent van de totale som extra aan te wenden, maar die is al zo goed als opgeslokt. Daar zit gewoon heel weinig bewegingsruimte in", stelt wethouder Henk van Os. De financiële vrijheid van de gemeente is zodoende zeer beperkt, temeer omdat andere partijen het handelen van de gemeente nauwlettend in de gaten houden. Wanneer de voorwaarden van de exploitatieovereenkomst worden gewijzigd, dan kan dit fikse gevolgen hebben. "Marktpartijen liggen op de loer om te kijken wat er in de huidige aanbesteding extra wordt toegevoegd aan het product of de dienst", aldus Van Os. In het ergste geval loopt de gemeente dan het risico om voor de rechter gesleept te worden. 

Maatregelen
Na 29 juni heeft De Fakkel enkele maatregelen getroffen. Zo is het aantal beveiligers op drukke dagen opgekrikt en is er prikkeldraad aangebracht op de hekken. De vraag blijft echter of De Fakkel in staat is om een pasjessysteem in te voeren. Dat geldt eveneens voor de plaatsing van hogere hekken. 


Foto: 18PLUS