Barendrechts Dagblad | Rotterdam gaat geen straatnamen wijzigen

Rotterdam gaat geen straatnamen wijzigen

mainImage
Ataturkstraat in Prinsenland

Rotterdam gaat de naam van de Ataturkstraat niet veranderen. Er was niet één andere politieke partij die het voorstel van de PVV steunde.

Raadslid Meeuwissen had er ook niet op gerekend, maar wilde er wel mee vastgesteld hebben wat de gemeenteraad in de toekomst met andere (mogelijk onwelgevallige) straatnamen zou gaan doen. Het antwoord werd hem aan de hand van de stemverklaringen royaal aangereikt: zal het zo’n vaart niet lopen in Rotterdam met namen als de Witte de Withstraat. De algemene opinie was: we veranderen geen namen. 

Wel was D66 een voorstander van een disclaimer: zo’n bordje waarop te lezen valt naar wie de straat is vernoemd en vooral waarom.

‘’Het is trouwens maar goed dat we het voorstel van de PVV niet steunen’’, moest Joost Eerdmans van Leefbaar nog even aan Meeuwissen kwijt. ‘’Want als de Ataturkstraat verdwijnt speel je in Turkije Erdogan in de kijker en dan heb je er een vinger bij.’’

Eerdmans speelde daarmee in op de aanhoudende en door burgemeester Aboutaleb niet op prijs gestelde betiteling van de vier raadsleden van Denk door Meeuwissen: de vier vingers van Erdogan.

‘’En met het beeld van Pim Fortuyn moet u zich ook niet bemoeien’’, voegde Eerdmans eraan toe. ‘’Hou Fortuyn buiten de PVV.’’

De PVV wilde de naam Ataturkstraat vooral gewijzigd hebben als een soort boze reactie op de beslissing van het bestuur van Het Witte de With Centrum voor Hedendaagse Kunst in Rotterdam om de naam te vervangen. De in Brielle geboren en in de Rotterdamse Sint Laurenskerk begraven zeeheld Witte de With was omstreden.