Barendrechts Dagblad | Partijen vrezen kortingen op meer pensioenen
mainImage

Partijen vrezen kortingen op meer pensioenen

21 november 2019, 15:12 uur
Algemeen, Geld & Recht

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer vrezen dat volgend jaar bij meer pensioendeelnemers wordt gekort dan de gemelde 600.000. SP'er Bart van Kent spreekt over zeker 735.000 deelnemers aan pensioenfondsen. PVV'er Edgar Mulder sluit niet uit dat er voor 700.000 verlagingen dreigen.

Zij willen van verantwoordelijk minister Wouter Koolmees weten welke fondsen mogelijk toch moeten korten en hoeveel deelnemers daarvan de dupe worden. Volgens Van Kent gaat het in ieder geval om de schoonmaak-, de vleessector en het fonds voor agrarische groothandel AVH.

Koolmees zegt "geen beeld te hebben" van de namen. Volgens hem gaat het om vertrouwelijke informatie van De Nederlandsche Bank (DNB) als toezichthouder op de fondsen.

Dinsdag was duidelijk geworden dat de meeste pensioenfondsen volgend jaar niet hoeven te korten, maar vier fondsen met zo'n 600.000 deelnemers mogelijk wel. DNB verwacht dat op basis van de stand van zaken op 30 oktober.

De meeste kortingen kunnen uitblijven omdat Koolmees heeft besloten volgend jaar de regels iets soepeler toe te passen. Pensioenfondsen krijgen iets meer speelruimte om te herstellen. Bij de 'slechtste' fondsen is mogelijk te weinig ingelegd door werkgevers.

De minister benadrukt dat 31 december het uiteindelijke meetmoment is, en dan dus duidelijk wordt waar verlagingen nodig zijn.


Door: ANP | Foto: ANP