Barendrechts Dagblad | Mekka-motie PVV kost Raad veel tijd

Mekka-motie PVV kost Raad veel tijd

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De gemeenteraad stemde vandaag over 90 moties die van belang zijn voor de stad Rotterdam en uitgerekend die van raadslid Meeuwissen van de PVV om te verbieden dat moslims in de publieke ruimte met hun gezicht richting Mekka bidden nam verreweg de meeste tijd in beslag. Het ging daarbij over de vraag of burgemeester wel of niet terecht het advies aan de Raad had mogen geven deze motie niet in stemming te brengen. Nida vond van niet. 50Plus ook niet en Leefbaar gaf beide partijen gelijk.

‘’Ongepast’’, vond fractievoorzitter Eerdmans het advies van de burgemeester, die als verdediging aanvoerde dat hij zijn aanbeveling had gedaan vanuit zijn portefeuille en niet als voorzitter van de Raad. ‘’Maar juist in die laatste functie had u deze verwerpelijke motie buiten de orde moeten plaatsen’’, antwoordde Nida-fractievoorzitter El Ouali.

Misschien was D66 het duidelijkst in de wirwar over het Mekka-onderwerp: ‘’Walgelijk voorstel, maar binnen de democratie bestaat nu eenmaal vrijheid van meningsuiting. Dus stemmen en tegenstemmen’’, aldus fractievoorzitter Chantal Zeegers.

Er was tenslotte een tussenstemming nodig of er wel of niet over deze motie van de PVV gestemd mocht worden. 29 raadsleden waren voor, 14 tegen. Tegen waren de fracties van het CDA, Denk, Nida, PvdA, terwijl er binnen GroenLinks en de SP verdeeld gereageerd werd.

Uiteindelijk werd de motie zoals verwacht volledig neergesabeld. Alle partijen waren tegen. Leefbaar ook, wel de opmerking ‘’dat je dit bidden met het gezicht naar Mekka bespreekbaar moet kunnen maken.’’


Foto: Digitaal Dagblad