Toornstra schiet Feyenoord naar zege

25 November 2018, 16:49 uur
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Feyenoord heeft zich in de eigen Kuip langs FC Groningen geworsteld. Een vroeg doelpunt van Jens Toornstra bleek genoeg voor de winst: 1-0. Een week voor de topper tegen de ongeslagen koploper PSV kon de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst het legioen opnieuw niet verwennen.

De nummer drie van de eredivisie startte wel sterk en vol energie. Het resulteerde al na zes minuten in een voorsprong, via Toornstra. De aanvallende middenvelder, die weer mocht spelen omdat Robin van Persie nog steeds niet helemaal fit is, nam op de rand van buitenspel een lange bal van Jordy Clasie op zijn borst aan en volleerde de bal in één keer langs doelman Sergio Padt: 1-0. Toornstra beloonde de thuisploeg daarmee voor een goede openingsfase. Met die voorsprong op zak ging Feyenoord echter niet beter spelen.

FC Groningen, dat in de onderste regionen van de eredivisie bivakkeert, had al snel door dat er wellicht wat te halen viel in De Kuip en ging op zoek naar de gelijkmaker. Ritsu Doan was na 25 minuten dicht bij de 1-1. De Japanner glipte langs linksback Tyrell Malacia, die net als centrumverdediger Eric Botteghin terugkeerde in de basis, maar schoot daarna op de paal. De Rotterdamse doelman Justin Bijlow voorkwam vlak voor rust de gelijkmaker van Samir Memisevic.

De Groningse trainer Danny Buijs, zelf jarenlang fanatiek supporter en ook speler van Feyenoord, wisselde in de rust de tegenvallende spits Mateo Cassierra voor Ajdin Hrustic. De noorderlingen waren direct weer gevaarlijk via Mimoun Mahi, die de bal voorlangs schoot. Groningen geloofde in een stunt omdat Feyenoord in voetballend opzicht het verschil niet kon maken. Ook in het vierde jaar onder Van Bronckhorst slaagt de Rotterdamse ploeg er slechts sporadisch in om echt te domineren.

In de slotfase, toen Groningen steeds meer ruimte weggaf, waren de grootste kansen voor Feyenoord. Tonny Vilhena raakte de lat en Steven Berghuis de paal. De supporters vierden de moeizame zege met een lauw applaus.