Rotterdam verlicht de Erasmusbrug en de Hofpleinfontein oranje

25 November 2023, 13:15 uur
Rotterdam & Regio
mainImage

De gemeente Rotterdam verlicht zaterdag (vandaag) de Erasmusbrug en de Hofpleinfontein oranje voor de internationale dag tegen Geweld tegen Vrouwen en Meisjes van Orange The World Rotterdam. De campagne Orange the world begint zaterdag en duurt twee weken.

Het thema van de campagne van de Verenigde Naties is dit jaar "veilig, overal en altijd". "Dit jaar willen we meer bewustwording creëren over het feit dat geweld overal plaats kan vinden", zegt Marije Cornelissen, directeur van UN Women Nederland. "Op het werk, bij het uitgaan, op de sportclub, in het openbaar vervoer, in het onderwijs, in de zorg, in studentenverenigingen, op festivals, op het strand en niet te vergeten in cyberspace. Dit kan allerlei vormen aannemen, van seksuele intimidatie tot femicide."

Presentatrice Olcay Gülsen is ambassadeur voor de campagne, die duurt tot 10 december, de internationale mensenrechtendag. Er zijn debatten, tentoonstellingen, demonstraties en er wordt geld ingezameld voor een wereldwijd fonds om geweld tegen vrouwen en meisjes te voorkomen en te stoppen.

Volgens Orange the world krijgt wereldwijd één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat 45 procent van de vrouwen en meisjes.