Gökmen T. veroordeeld voor geweld in De Schie, geen extra straf

12 December 2023, 13:43 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Wikipedia

De rechtbank in Rotterdam heeft tramschutter Gökmen T. dinsdag veroordeeld voor een poging tot moord op een gevangenisbewaarder in de Rotterdamse gevangenis De Schie. De rechtbank legde hem geen extra celstraf op. Het Openbaar Ministerie had tien jaar geëist.

De 42-jarige Utrechter is al tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor de aanslag die hij pleegde in maart 2019 in een tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht. Vier mensen kwamen hierbij om het leven, zes anderen raakten gewond. "Een nadere strafoplegging dient geen redelijk doel meer", oordeelde de rechtbank.

T. zit zijn levenslange celstraf uit in De Schie. Daar stak hij in februari 2021 een bewaker in zijn hals met een met een koperen leiding die hij uit zijn koelkast had gesloopt. Het slachtoffer werd geraakt in zijn rechterwang en oor.

Moordpoging

Volgens de rechtbank is sprake van een moordpoging, omdat het maken van het wapen planning vergde en de verdachte erover heeft nagedacht "om het zelfgefabriceerde wapen op een geschikt moment mee te nemen om het slachtoffer in te steken."

In oktober 2021 heeft T. een pan met hete olie naar het hoofd van een medewerker gegooid. Dat beschouwt de rechtbank als een poging tot zware mishandeling. Ook werd die dag een televisie, een magnetron, een PlayStation en een airfryer vernield in de recreatieruimte, waar T. niet mocht bidden. In juli 2022 werd fitnessapparatuur vernield.

T. woonde de uitspraak van de rechtbank niet bij. Tijdens zijn strafzaak bekende hij de vernielingen. Hij gaf hij als verklaring voor de incidenten dat hij gefrustreerd is over het gevangenisregime. Hij moet er al ruim twee jaar handboeien dragen. De rechtbank oordeelt dat T.'s boosheid "geen enkele rechtvaardiging is voor zijn handelen."


Door: ANP