Weer overlast deelscooters; wat gebeurt er straks in De Stationstuinen

28 November 2023, 21:02 uur
Lokaal
mainImage
Digitaal Dagblad / Rene Dons

Nu de deelscooters van Go Sharing weer volop in Barendrecht terug zijn, druppelen ook de klachten weer als vanouds binnen. En voor EVB is dit druppelen in een emmer die nog halfvol zit van de vorige keer. Want hoeveel schriftelijke vragen heeft de fractie, in het bijzonder raadslid Roeland Bol, al niet gesteld. De deelscooters waren even uit het Barendrechtse straatbeeld verdwenen totdat wethouder Dirk Vermaat met een vergunningstelsel kwam waardoor Go Sharing een gelimiteerd aantal deelscooters in Barendrecht mag inzetten, maar die leveren nu alweer opnieuw overlast op. De EVB telde afgelopen week drie klachten van mensen uit bijvoorbeeld Smitshoek die al drie weken ongemak ondervonden van drie deelscooters in de straat, waarvan er alweer één in de bosjes is beland.

Aanbieder Go Sharing zou bij een klacht binnen 24 uur in actie moeten komen door de deelscooter weg te halen, maar dat gebeurt niet weten de Barendrechters en de EVB. Wethouder Dirk Vermaat is hiervan niet op de hoogte. ''De klachten komen bij de gemeente binnen, maar ik ben er niet mee bekend''. Vermaat bevestigde wel dat de gemeente bij het in gebreke blijven van de aanbieder deze eerst een waarschuwing kan geven en dat daarna de vergunning kan worden afgenomen.

Roeland Bol vroeg daarop wanneer de grens bereikt en komt de optie voor het mogelijk intrekken van de vergunning in beeld? Oftewel wanneer haalt u de stok tevoorschijn? Of het zover komt werd nog niet duidelijk. Dirk Vermaat kondigde aan zich verder in de problematiek van de deelscooters te verdiepen.

Saillant detail is dat deelmobiliteit (deelscooters, - fietsen en -auto's) een grote rol moet gaan spelen in de toekomstige wijk De Stationstuinen (ruim 3500 woningen). Daar wordt het eigen autobezit namelijk ontmoedigend door een gering aantal parkeerplaatsen omdat dit niet past bij de rendementseisen van ontwikkelaar Emborion (fruitfamilie Van den Heuvel). Onder meer deelscooters moeten dit oplossen en juist daar heeft Barendrecht nu weer veel overlast van. Een heel dilemma voor wethouder Dirk Vermaat.