In de commissie Ruimte is dinsdag in het gemeentehuis de Woonvisie Barendrecht 2023 – 2027 besproken. Het ging vooral over de woningbehoefte en het aanbieden van de huizen al dan niet via Woonnet Rijnmond. Via inspreker Harro Zanting van wooncorporatie Wooncompas bleek dat er 20.000 mensen in de sociale sector in Barendrecht een woning zoeken.
Hij riep op om het aantal sociale huurwoningen in de nieuwe wijk De Stationstuinen op te schalen van 30 naar 50 procent. De directeur van de woningcorporatie kreeg bijval van Ed Mol van de PvdA: ‘’ Het college lijkt zich te vaak te verschuilen achter het regioakkoord, waarin doelen zijn gesteld voor de verhouding van sociale woningbouw, middeldure woningen en dure woningbouw''.
Mol betoogde dat deze doelen te vaak als loze kreten worden gebruikt, zonder een duidelijke definitie van termen zoals levensloopbestendig, toekomstbestendig, klimaatbestendig en duurzaam. Hij stelde ook de vraag waarom het college niet meer ambitie toont door te streven naar 50% sociale woningbouw, ''zoals wordt geadviseerd’’.
‘’De enige concrete ambitie die uit de Woonvisie naar voren komt, betreft de bouw van 3600 woningen in de Stationstuinen. Patrimonium heeft plannen om de eerste 60 woningen daarvan binnen twee jaar te realiseren. Dat wijst echter op het gebrek aan snelheid en efficiëntie’’.
Wethouder Dirk Vermaat toonde opvallenderwijs mededogen met projectontwikkelaar Emborion (van fruitboer en miljonair Thijs van den Heuvel). Volgens Vermaat is een hoger percentage dan 30 financieel niet haalbaar. De wethouder nuanceerde ook het aantal van 20.000 woningzoekers in de sociale sector. ‘’Het zijn er 8.000 in Barendrecht, waarvan er 1.000 jaarlijks echt op zoek zijn’’. Dit aantal zou in de huidige plannen in tien jaar in De Stationstuinen bereikt moeten worden.
De uitsmijter van de avond kwam van Ed Mol. Met een citaat van wijlen wethouder Jan Schaeffer: "In gelul kun je niet wonen’’. Hij vergat erbij te zeggen: ‘’In een woning van Emborion ook niet, want die zijn dadelijk met 40 procent in de vrije sector te duur’’. Het is immers nog maar de vraag of mensen met een goed gevulde portemonnee wel in De Stationstuinen willen wonen.
De behandeling van de Woonvisie Barendrecht 2023 – 2027 riep behalve de verdeling tussen sociaal, betaalbaar en vrije sector nog meer vragen op. Dit agendapunt keert op 30 mei terug op de agenda bij de raadsvergadering.