In de wijk Waterkant in Barendrecht vieren de muizen feest. Volgens de bewoners van dit deel van Carnisselande, waarvan enkelen er al meer dan 20 jaar wonen -is er het laatste jaar sprake van een aanzienlijke toename van overlast van ongedierte. Specifiek muizen. De bewoners hebben hierover via de geëigende kanalen al contact gehad met de verhuurder (woningcorporatie) en met de gemeente.
Zij waren op zich ook wel positief over enkele ‘tips & tricks’ die men van de gemeente heeft gekregen ten aanzien van het voorkomen en bestrijden van overlast. Maar het betrof veelal tips die men zelf al had gevonden in openbare bronnen en ook al had trachten toe te passen. Zelfs na het toepassen van de adviezen resteert de overlast echter. Het vermoeden bestaat, ook op basis van gesprekken in de buurt, dat het probleem breder ligt in de straat en/of wijk. En gezien de omvang (het gaat niet om één of twee exemplaren, maar tientallen) is de vrees of hier bij ongewijzigd beleid, op enig moment de volksgezondheid in het geding kan komen.
Daarom heeft de EVBj een aantal vragen aan het college over deze kwestie in de wijk Waterkant:
Kan het college informatie verstrekken over de (toename van) mate van overlast in Barendrecht door ongedierte? Is er gemiddeld gezien sprake van een afname, gelijkblijvend niveau of toename?
Op welke wijze blijkt dat? Wordt hier periodiek onderzoek naar gedaan? Of worden meldingen bijgehouden en geanalyseerd?
Verschillen deze ontwikkelingen per wijk? In welke mate is hier inzicht in? In hoeverre wijken de ontwikkelingen in de wijk Waterkant af van het gemiddelde?
Indien sprake is van een toename van overlast c.q. meldingen, wat zijn volgens het college dan de oorzaken van deze toename?
In welke mate leidt het nieuwe afvalbeleid, met zowel groencontainers in de wijken als de GFT- bakken per woning, tot een waarneembare toename van ongedierte?
In hoeverre zijn er signalen dat de toename van ongedierte in Barendrecht kan leiden tot toenemende risico’s voor de volksgezondheid?