Grondspeculaties maken betaalbaar wonen in Barendrecht onmogelijk

30 July 2023, 14:24 uur
Lokaal
mainImage
Digitaal Dagblad

De Barendrechtse politiek maakt zich sterk voor betaalbaar wonen in Barendrecht.  Maar woningen worden voor starters en mensen met een kleine beurs steeds moeilijker bereikbaar. Zeker door de woekerwinsten die projectontwikkelaars als Habeko BV maken. In een mum van tijd verdiende dit Barendrechtse bedrijf ruim een miljoen euro (inkoop 1,2 miljoen en verkoop ruim 2,5 miljoen) aan de doorverkoop van een stukje bouwgrond aan Henri Dunantlaan in Barendrecht.
 
Het gaat om het voormalige stuk grond waar Prins Hoveniers was gevestigd. Dit bedrijf ging eind 2019 failliet. De grond werd toen voor nog geen half miljoen aan een timmerbedrijf verkocht. Dat wilde zich daar vestigen, maar de eigenaar kreeg de vergunningen niet rond. Hierna deed hij in 2020 het kavel alweer voor 1,2 miljoen euro van de hand aan het hier boven genoemde Habeko BV.

Reden was de wens van ontwikkelaar Habeko BV om onder de naam ‘Hof van Barendrecht’ woningen te realiseren op deze kavel. Aanvankelijk had Habeko een plan voor 64 appartementen (met starterswoningen voor 275.000 euro), maar dat werd voor de onwonenden toch wat te veel.  In januari heeft het college B en W besloten om de haalbaarheid van de bouw van 27 woningen te onderzoeken. Het ging nu om 20 beneden- en bovenwoningen langs de Henry Dunantlaan, zes twee-onder-een-kapwoningen en één vrijstaande woning langs de Van der Meulenstraat. 
 
Nu is echter ineens bekend geworden dat het perceel grond aan de Henri Dunantlaan al doorverkocht is aan een andere ontwikkelaar te weten Batenburg Bouw & Ontwikkelingen voor een bedrag van ruim het dubbele (meer dan 2,5 miljoen euro).
 
De EVB vindt dat dit niet kan en heeft vragen aan het college van B en gesteld hoe deze (woeker)speculatie met potentiële bouwgrond aan banden kan worden gelegd.

‘’Tijdens de commissievergaderingen werd door initiatiefnemers benadrukt dat het gezien de gestegen bouwkosten moeilijk zou worden om op deze locatie betaalbare woningen te realiseren en dat daarom creatief gekeken zou moeten worden naar hoeveelheid woningen en parkeren. Er werd zelfs gezegd dat het de ontwikkelaar niet ging om het behalen van een toprendement hieruit’’.

Werkwijzen voorkomen
De EVB vraagt nu aan het college van B en W wat de mening is  over deze verkoop? En of er al contact geweest met de nieuwe eigenaar van het perceel, Batenburg Bouw & Ontwikkelingen?
Verder vraagt de EVB wat is het effect van deze verkoop op de mogelijkheid om betaalbare woningen op dit perceel te realiseren? Het antwoord laat zich raden.
De EV wil ook weten of er vanuit de gemeente Barendrecht mogelijkheden zijn om dit soort (laakbare) werkwijzen van ontwikkelaars in de toekomst te voorkomen?