Demonstraties in meerdere steden tegen PVV-winst na verkiezingen

23 November 2023, 16:27 uur
Landelijk
mainImage
ANP

In meerdere steden zijn demonstraties aangekondigd na de grote winst van de PVV bij de Tweede Kamerverkiezingen. Zo zijn er donderdagavond acties aangekondigd in Amsterdam, Leiden en Utrecht. Ook zijn acties voor vrijdag aangemeld in onder meer Tilburg en Nijmegen tegen Geert Wilders.

Krakers willen na een pro-Palestijnse sit-in op Amsterdam Centraal samenkomen op de Dam, om te demonstreren tegen fascisme. In Leiden roept Extinction Rebellion op om bij elkaar te komen op het Stadhuisplein om 17.00 uur. In Utrecht is er een protest van Antifa op het Stadhuisplein. De Utrechtse afdelingen van GroenLinks, PvdA, PvdD en D66 roepen eveneens op om bij elkaar te komen.

"Wij laten vandaag aan Nederland zien dat we niemand in de steek laten en voor de rechten vechten van iedereen. Kom om 17.00 uur naar het stadhuis in Utrecht. Schouder aan schouder. Samen houden we elkaars hand vast rondom ons huis van de democratie. We laten niemand los!", melden de Utrechtse partijen, die zeggen te worden gesteund door diverse maatschappelijke organisaties. Volgens GroenLinks-voorzitter Charifa Soulami, een van de initiatiefnemers van de actie, is de verkiezingsuitslag een klap. "Nooit zullen wij accepteren dat mensen als minder worden gezien, worden uitgesloten en gediscrimineerd."

Antifa Utrecht wil na dit initiatief om 18.30 uur actievoeren op het Stadhuisplein. De extreemlinkse beweging vindt dat niet geaccepteerd moet worden dat PVV de grootste partij is geworden.

Op de Dam wil de organisatie 'krakenburg020' om 19.30 uur demonstreren tegen fascisme, islamofobie, racisme en anti-queerhaat. Ook willen de krakers zich uitspreken voor het klimaat. "De PVV is de grootste geworden en parlementair links is kleiner dan ooit. Te midden van een genocide in Gaza kiest Nederland massaal voor islamofobie. Maar links is nog niet verslagen in de straten", en "Samen gaan we harder strijden dan ooit", zo luidt de aankondiging. De Kunstenbond wil vrijdag ook bij elkaar komen op de Dam na deze verkiezingsuitslag. Ze willen een gezamenlijk verzet tegen "een dreigende kaalslag" in de cultuursector.

In Den Haag zijn vooralsnog geen demonstraties aangemeld, laat de gemeente weten. Als mensen ergens opduiken om onaangekondigd te demonstreren, krijgen ze daar in principe de ruimte voor. Volgens een gemeentewoordvoerder is het contact met deelnemers aan recente sit-ins "uitstekend geweest".


Door: ANP