Gerard Kerkum (87) vanmiddag ingeslapen

26 May 2018, 18:47 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Op 87-jarige leeftijd is vanmiddag overleden Gerard Kerkum, de oud-rechtsback en ex-voorzitter van Feyenoord.  De inwoner van Barendrecht was al meer dan een jaar ongeneeslijk ziek. Bij de crematie van zijn oud ploeggenoot Henk Schouten twee weken geleden voerde hij, ondersteund door de nieuwe Feyenoord-directeur Jan de Jong, voor het laatst en vrijwel onverstaanbaar het woord. Ook was hij ernstig vermagerd.

Na zijn loopbaan als voetballer was Kerkum betrokken bij de oprichting van de VVCS, de Vereniging voor Contract Spelers en maakte hij vanaf het einde van de zestiger jaren deel uit van de technische commissie van Feyenoord met onder meer Guus Brox, Dingeman Kardux en Fred Blankemeijer. Later ook met Aad van der Laan en Piet Steenbergen.

Kerkum werd pas in 1982 voorzitter. Zijn eerdere poging mislukte omdat Feyenoord in de periode 1971-1980 bestuurlijk niet uitblonk in harmonie. Er waren kampen. In zijn tijd als voorzitter haalde hij Johan Cruijff naar De Kuip. Maar na 1985 ging het bergafwaarts met Feyenoord, liep het stadion leeg en kwamen zelfs de boze supporters het veld op. In 1989 moest Kerkum aftreden tijdens de daarop volgende HCS-coupe. Hij werd vervangen door de tijdelijke bewinvoerder oud-staatssecretaris Van der Reijden. Pas in 1990 kwam er een opvolger: Amanus Lundqvist. In 1991: Jorien van den Herik.

Gerard Kerkum, die als 16-jarige jongen lid werd van Feyenoord en tussen 1950 en 1965 in totaal 349 wedstrijden in het eerste speelde, haalde één keer Oranje. Maar hij was  - als aanvoerder  - wel onderdeel van de kampioensteams van 1961, 1962 en 1965. In de eerste Europese avonturen van Feyenoord nam hij bij strafschoppen ook de verantwoording. Hij scoorde er twee.

Maatschappelijk brengt hij het tot directeur van het Rotterdamse bouwbedrijf Voormolen, dat onder zijn leiding bijvoorbeeld De Doelen bouwde. In zijn hart is Kerkum altijd een bouwer gebleven. De latere komst van collegabouwer Dick van Well als president-commissaris van Feyenoord is daarvan niet los te zien. Kerkum behoorde ook tot de grote voorstanders van het nieuwe Feyenoord City. In supporterskringen is hem dat overigens niet altijd in dank afgenomen. Ook omdat hij voorzitter was van de Stichting Continuïteit Feyenoord, het hoogste orgaan naast de Raad van Commissarissen. De stichting beheert onder meer het gouden aandeel en bewaakt het cultureel erfgoed van Feyenoord.

Omdat het bestuurlijk bij Feyenoord - net als in het verleden - nog altijd niet botert, is dat belangrijke gouden aandeelvoorzitterschap nu in handen van oud-burgemeester Ivo Opstelten.


Feyenoord in 1958, met Gerard Kerkum staande 2e van links.